Samokritika ili samoobezvređivanje?

684 pregleda 1 komentar(a)
samokritika, Foto: Shutterstock
samokritika, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2016. 12:59h

Samokritičnost je jedna od vrlo dobrih osobina koja lako može preći granicu i otići u oblast samoobezvređivanja. Osnovna razlika po kojoj možete sami prepoznati ovaj prelazak je u samom predmetu koji se kritikuje. U slučaju obezvređivanja, osoba kritikuje samu sebe kao osobu, dok je u slučajevima zdrave samokritike osoba fokusirana na preispitivanje i procjenjivanje, kao i poboljšanje svog ponašanja.

Samokritika je zdrava osobina

Samokritika je zdrava osobina koja dovodi do razmišljanja o svom ponašanju, do preispitivanja svojih ciljeva, eventualne promjene istih, pomaže u ostvarivanju kroz život itd. Preispitivanje sebe i svog ponašanje je korisno jer daje bolji uvid u potencijalne potrebne promjene kao i u vezi sa njihovim ostvarenjima.

Samoobezvređivanje je nezdrava verzija samokritike

Samoobezvrijeđivanje je nezdrava verzija samokritike jer njome ne samo da kritikujemo sebe, već se i obezvređujemo. Osoba sklona samoobezvređivanju obezvrijeđuje sebe kao osobu (misli da je manje vrijedna, neadekvatna, loša i sl.) kada stvari ne idu onako kako je ona zamislila, kada ne postiže željeni cilj i ne ponaša se u skladu sa usvojenim sistemom vrijednosti.

Osoba krivi i optužuje sebe za neželjene ishode i nalazi uzroke tih ishoda u vlastitoj ličnosti (crtama ličnosti, karakteru, temperamentu, inteligenciji). Na taj način osoba stvara negativna, nezdrava osjećanja kao što su bijes na sebe, osjećaj krivice, osećaj manje vrijednosti i potištenost.

Uzrok samoobezvređivanja

U osnovi samoobezvređivanja leži greška pretjerane generalizacije. Osoba na osnovu postupka koji opaža kao loš, zaključuje da je loša (neuspješna, zla, neodgovorna i sl.) osoba. Posljedica toga može biti pad motivacije, depresija, anksioznost, javljanje negativnih nezdravih osjećanja. Samoobezvređivanje uvijek vodi stvaranju anksioznosti jer nijedna osoba ne želi da ima negativnu sliku o sebi.

Povratak u formu

Mi ne možemo mijenjati svoje osobine i temperament u velikoj mjeri, ali lako možemo prepoznati samoobezvređivanje i raditi na tome da ga vratimo u formu zdrave samokritike.

Treba se fokusirati na svoje osobine, ne na cjelinu. Ako ste jednom pali, ne znači da ste pali jer ste loši, već da vam taj dan nije bio dovoljno dobar da bi zablistali.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: