Borba protiv akni prirodnim tretmanima

Med ima antibakterijska svojstva i pomaže u hidrataciji kože
176 pregleda 2 komentar(a)
maska za lice, Foto: Shutterstock
maska za lice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2016. 16:39h

Domaći tretmani za uklanjanje akni ne djeluju svi i kod svakoga baš uvijek i 100 odsto, ali definitivno štede novac. Budimo realni, borba sa aknama je bolna, ali ovih 7 domaćih preparata protiv akni sačuvaće vašu kožu i spasiti „novčanik“. Još jedna dobra stvar kod domaćih tretmana protiv akni je što se koriste prirodni proizvodi umjesto teške hemije koja nam se nudi svakodnevno i ne mogu da vam škode.

Maslinovo ulje

Vjerovatno vam totalno ludo zvuči staviti ulje na vašu već masnu, aknama prošaranu kožu. Maslinovo ulje je godinama bilo korišćeno kao sredstvo za čišćenje i, vjerujte, čini čuda kao domaći tretman protiv akni. Za najbolje rezultate, sipajte manju količinu ulja u ruke i umasirajte ga duboko u kožu. Ostavite ulje na koži bar 3 minute, a onda naparenim peškirom predjite preko lica. Para će pomoći porama da izbace nečistoće. Nakon što se peškir ohladi, iskoristite ga da uklonite ostatke ulja sa kože.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje funkcioniše isto kao i maslinovo. Razlog zašto ova ulja rade kao sredstva za čišćenje lica je što i koža prirodno sadrži ulje. Na mnogim preparatima za čišćenje koje kupujemo piše da ne sadrže ulje. Greška! Voda ne rastvara i ne uklanja ulje, ulje kožu oslobađa od ulja. Kada se koža ostavi bez masnoće tijelo može da odreaguje tako što će lučiti još veću količinu masnoće, što bi rezultiralo pojavom masne kože, a može se desiti i da dođe do takve reakcije da organizam ne obnovi nestalu masnoću što bi učinilo da vaša koža postane suva. Iz istog razloga ima smisla da u tretiranju akni koristite ulje za nježno uklanjanje prljavštine i masnoće sa lica, prenosi Žena sam ja .

Soda bikarbona

Soda bikarbona može na dva načina da vam pomogne u uklanjanju akni. Prvo, pilingom uklanja mrtve ćelije kože i otvara pore. Drugi način je taj da alkalna supstanca u sodi bikarboni ubija bakterije u koži koje prouzrokuju akne. Za korišćenje sode bikarbone, pokvasite lice, a zatim napravite pastu od sode bikarbone i vode u rukama. Ovom pastom nježno masirajte lice oko jednu minutu. Tretman završite ispiranjem lica hladnom vodom i laganim tapkanjem peškirom po licu, kako biste ga osušili.

Ovsena kaša

Ovsena kaša nije dobra samo za vaše tijelo, nego čini čuda i za vašu kožu. Ovas je prirodno bogata vitaminima što je čini savršenom da smanji crvenilo i upale koje uzrokuju akne. Napravite sami svoj tretman protiv akni, natapanjem, i to tako što ćete 1 šolju ovsene kaše dodati u 1 šolju ključale vode. Nakon što se smjesa ohladi, nanesite je na lice i nježno masirajte kožu. Poslije jednan do dva minuta isperite lice.

Med

I med je još jedan sjajan domaći tretman protiv akni. Med ima antibakterijska svojstva i pomaže u hidrataciji kože. Možete da napravite jednostavnu masku od meda tako što ćete domaći med utrljati na lice i ostaviti da odstoji 15 do 30 minuta. Isperite toplom vodom.

Parenje

Para otvara pore i kožu oslobađa od nečistoća. Prokuvajte vodu u šerpi i ostavite par minuta da se ohladi, a zatim glavu prekrivenu peškirom nanesite nad šerpu, kako bi para prodrla u kožu. Nakon deset minuta posušite kožu tapkanjem peškirom po licu.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se u domaćinstvu koristi u mnoge svrhe. Zbog toga što jabukovo sirće ima mnoga korisna prirodna svojstva, osim u domaćinstvu, čini čuda i u borbi sa aknama. U tu svrhu koristite ga tako što ćete napraviti miks u koji ćete staviti, koliko god sirćeta, tri puta od toga više vode. Miks na lice nanosite tupferima od vate.

Korišćenje domaćih tretmana protiv akni je najbolja stvar za vašu kožu i kao što vidite postoji mnogo načina da se prirodnim preparatima borite protiv akni. Na vama je da procijenite i odlučite koji bi vašoj koži najbolje odgovarao.

Bonus video: