Zašto ne bi trebalo da tražite na internetu svoje simptome

Jedna stvar je tražiti savjete za zdravu ishranu na internetu, a sasvim druga (često i opasna) primjena nekih sredstava za liječenje konkretnih bolesti
173 pregleda 0 komentar(a)
Internet, kompjuter, stariji čovjek, Foto: Shutterstock
Internet, kompjuter, stariji čovjek, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2016. 16:15h

Gotovo svaka osoba koja ima pristup internetu barem jednom je simptome nekih bolesti tražila na Guglu. Kao posledica toga najčešće se javlja panika, jer se rezultati pretrage simptoma najčešće završavaju zaključkom da imate neku neizlječivu bolest.

Upravo zbog varljivih dijagnoza koje većina postavlja sama sebi nakon traženja simptoma na internetu, ljekari preporučuju nekoliko savjeta.

Nikad sebi ne postavljajte dijagnozu:

Može biti vrlo opasno postavljati dijagnozu na osnovu pretrage na internetu. Traženje simptoma će vam oduzeti puno vremena, što će samo odložiti vaš odlazak ljekaru i dobijanje odgovarajuće dijagnoze.

Nemojte sami sebi da “prepisujete” ljekove:

Jedna stvar je tražiti savjete za zdravu ishranu na internetu, a sasvim druga (često i opasna) primjena nekih sredstava za liječenje konkretnih bolesti.

Pretraga blogova:

Samo zato što neko ima popularan blog to ne znači da zna o čemu piše. Osim toga, prva stranica koju vam Gugl izbaci, ne mora biti i najtačnija.

Obratite se ljekaru:

Jednostavno je, čitanje i informisanje na internetu samo će vas dodatno zabrinuti, ali vas neće izliječiti. Za konkretnu dijagnozu i liječenje morate posjetiti ljekara, piše N1.

Bonus video: