PSIHOLOZI SAVJETUJU:

Roditelji ne lažite djecu o Djeda Mrazu

"Uživanje odraslih u pričama i filmovima poput one o Hariju Poteru, Zvjezdanim stazama i Doktoru Who ukazuje na njihovu podsvjesnu želju da se nakratko ponovno vrate u djetinjstvo"
0 komentar(a)
Djeda mraz, Foto: Shutterstock
Djeda mraz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2016. 17:12h

Britanski psiholog Kristofer Bojl i australijska sociološkinja dr Kejti Mekej roditeljima savetuju da prestanu da govore deci kako je Djeda Mraz stvaran lik jer, po njihovom mišljenju, takva "laž" može da pokvari odnos sa potomcima i da poljulja detetovo poverenje u njih.

Bojl i Mekej negativno gledaju i na priču o "strašnoj" tajnoj službi koja radi na Sjevernom polu i procjenjuje da li su djeca bila dobra ili ne.

"Ako su roditelji u stanju da lažu o nečemu tako posebnom i magičnom, može li da im se vjeruje kao moralnim osobama i u drugim situacijama", postavljaju pitanje naučnici u časopisu "Lancet Psychiatry".

Istovremeno iznose pretpostavku po kojoj roditelje na priče o Djedu Mrazu zapravo ne podstiču njihova djeca, već sebična želja da ponovo prožive sopstveno djetinjstvo.

Prof. Bojl sa Univerziteta u Ekseteru kaže: "Upitan je moralni aspekt naše želje da djeca vjeruju u takve mitove. Jer na kraju sva djeca ipak saznaju da su ih godinama lagali, zbog čega mogu da se zapitaju za šta su ih još roditelji lagali. Možda će takva "laž" na neku djecu da utiče vrlo negativno."

Dr Mekej sa australijskog univerziteta "Nova Engleska" kaže da evidencija o gledanosti bajkovitih filmova o Djeda Mrazu upućuje na to da odrasle osobe ponovo žele da budu djeca.

"Uživanje odraslih u pričama i filmovima poput one o Hariju Poteru, Zvjezdanim stazama i Doktoru Who ukazuje na njihovu podsvjesnu želju da se nakratko ponovno vrate u djetinjstvo", kaže Mekej.

U članku pod nazivom "Predivna laž" autori pišu: "Kada su u pitanju priče o Djeda Mrazu, možda je najveća moralna greška to da istina jednom mora da izađe na vidjelo".

"Djeca na kraju saznaju da su ih roditelji godinama lagali. Istinu saznaju od nekog trećeg ili od roditelja kojima postane dosadno da 'lažu' o postojanju Deda Mraza. Jedno i drugo može da utiče na povjerenje između roditelja i djece. Ako su me lagali o Djeda Mrazu, iako iz dobre namjere, šta je još bilo laž? Ako Djeda Mraz ne postoji, da li su vile stvarne? Postoji li čarolija?", pitanja su koja će postavljati djeca.

Iako mnogi odrasli čeznu za vremenom kada se mašta prihvatala i podsticala i oni moraju da shvate da jednom treba da odrastu, zaključuju Bojl i Mekej.