Genetika ili alarm za posjetu ljekaru?

U rijetkim slučajevima sijeda kosa je vezana sa zdravstvenim poremećajem – npr. problemima sa tiroidnom žlijezdom. Autoimune bolesti koje napadaju kosu i kožu poput vitiliga takođe su jedan od uzroka
203 pregleda 0 komentar(a)
sijeda kosa, Foto: Instagram
sijeda kosa, Foto: Instagram
Ažurirano: 26.11.2016. 15:39h

Ako vidite da rano sijedite, a da to nije bio slučaj u vašoj porodici, obavezno posjetite doktora.

Prije ili kasnije naša kosa će početi da sijedi, a prve sijede možda dobijamo već u tridesetim godinama. Tajming možda zavisi i od rase – bijelci ranije sijede od Afrikanaca, piše “The Bosnia Times“…

Jedan od razloga je i genetika – sijedite u vrijeme kada su i vaši roditelji počeli da dobijaju bijele vlasi. Ako krenete ranije, možda ima još neki uzrok svemu tome.

Evo nekih:

Stres

Stručnjaci se spore da li stres može da uzrokuje sijede vlasi, ali mnogi misle da postoji veza. U 2013. godini Njujorški univerzitet je objavio studiju po kojoj su miševi dobili sijede vlasi zbog stresa.

Mada nema mnogo dokaza ove teorije, ima puno anegdota koje je potvrđuju.

Imate zdravstveni problem

U rijetkim slučajevima sijeda kosa je vezana sa zdravstvenim poremećajem – npr. problemima sa tiroidnom žlijezdom. Autoimune bolesti koje napadaju kosu i kožu poput vitiliga takođe su jedan od uzroka.

Manjak vitamina

Konkretno vitamina B12, a do toga može doći jer ste vegetarijanac ili uzimate kontraceptivne pilule. Ako je ovo uzrok sijedih vlasi, onda je to povezano sa vrstom anemije, jer vaš organizam na uzima dovoljno vitamina B12.

Pušač ste

Pušenje može veoma da naškodi vašoj koži i kosi. Postoji istraživanje koje povezuje pušenje i sijedu kosu. Kad vidite pušače, vidite da oni imaju naboranu kožu. Ako vidite da rano sijedite, a to nije bio slučaj u vašoj porodici, obavezno posjetite doktora.

Sijeda kosa kao trend

Nakon svih duginih boja, vladavine ombrea, flamboyagea i balayagea, polako na scenu stupa nova boja za kosu – siva. Do nedavno vezana uz neuredan izgled, danas postaje najpoželjniji modni dodatak koji vole čak i žene koje nemaju problema sa sijedima. U namjeri da ostanu vječno mlade, većina žena se grozi sijede kosei i trče u salon čim se pojave prve.

Međutim, tome je možda došao kraj. Pojavio se novi beauty i Instagram trend #GrannyHair. Ovaj hrabri izgled počinje mijenjati mišljenje da je sijeda kosa nepoželjna. Zahvaljujući trendu, velik broj djevojaka boji svoju kosu u sive, srebrne tonove. Iako zvuči čudno, ova statement boja zapravo odlično izgleda na svim frizurama i ide uz svaki stil. Možete se igrati sa svjetlijim, gotovo bijelim nijansama ili se odlučiti za tačno pogođene, srednje tonove ili pak odabrati srebrnu s tamnije strane spektra.

Kako god odlučili, nećete pogriješiti. Čak je i Lejdi Gaga prigrlila taj trend.

Bonus video: