Zablude o suzbijanju mamurluka

"Poznate osobe koje smatraju da intravenske infuzije s vitaminima i mineralima spriječavaju ili liječe njihov mamurluk same sebe zavaravaju i bacaju novac"
70 pregleda 0 komentar(a)
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
žena i alkohol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2016. 13:44h

Iako i sami znamo da nam previše alkohola neće donijeti ništa dobro, većini ljudi se koji put omakla čašica više.

Ono što definitivno ostaje nakon takve burne noći je mamurluk. S obzirom na neugodne simptome kao što su umor, žeđ, mučnina ili jaka glavobolja, svi bi ga se htjeli što prije riješiti.

Doktorica opšte prakse Sarah Jarvis, medicinska savjetnica za BBC, otkrila je nekoliko savjeta vezanih za mamurluk.

1. Čini li miješanje pića mamurluk gorim? Moguće je, ali vjerovatno zato što je u tom slučaju vjerovatnije da loše procijenite unos pića i popijete više. Sve vrste alkohola mogu uzrokovati mamurluk, ali tamna pića sadrže kongenere, hemikalije koje pridonose njihovom ukusu i boji i stoga imaju tendencije da iza njih mamurluk bude intenzivniji. Miješanjem pića veća je vjerovatnost da ste popili neko od pića koje sadrže kongenere.

2. Ako prije spavanja uzmete analgetik, hoće li to spriječiti mamurluk? Vjerovatno ne, većina analgetika djeluje samo nekoliko sati pa je vrlo vjerovatno da će učinak prestati do jutra.

3. Ako jedete prije spavanja, hoće li hrana apsorbovati alkohol i tako pomoći kod mamurluka? Ne, kada idete u krevet, alkohol nije u želucu, nego je apsorbovan u krvotok, tako da hrana nema nikakav učinak na mamurluk. Cilj je jesti prije nego počnete piti i piti umjereno.

4. Hoće li jutarnje piće spriječiti mamurluk? Kategoričko ne. Može odložiti početak neizbježnog mamurluka, ali je vrlo vjerovatno da će kasnije mamurluk biti još jači.

5. Pomaže li uzimanje vitamina C? Ne, ne postoji apsolutno nikakav dokaz za to. Poznate osobe koje smatraju da intravenske infuzije s vitaminima i mineralima spriječavaju ili liječe njihov mamurluk same sebe zavaravaju i bacaju novac.

6. Ima li kafa kakvog efekta? Možda malo. Mamurluk nastaje kombinacijom doze toksina iz alkohola, kongenerom, nedostatkom kvalitetnog sna i dehidracijom. U umjerenim količinama, kafa može pomoći da se rehidratizirate. Kofein može povećati nivo budnosti, ali to neće pomoći s drugim aspektima mamurluka.

Bonus video: