PRETJERANI FIZIČKI I MENTALNI NAPOR

Manji, ali učestali stresovi razorno djeluju na tijelo

Zbog stresnog života ubrzavaju se nervne poruke od mozga do mišića, mišići tada postanu trajno zgrčeni, a to mozak tumači kao znak za opasnost pa šalje nove uznemirujuće poruke organizmu
53 pregleda 0 komentar(a)
stres, posao, Foto: Shutterstock
stres, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2016. 15:14h

Mali svakodnevni učestali stres je opasniji po zdravlje čovjeka od velikog stresa izazvanog razvodom, smrti drage osobe ili gubitkom posla.

"Ljude će uskoro sve češće ubijati mali i na prvi pogled beznačajni razlozi jer je živčani sistem savremenog čovjeka nepovratno razoren stotinama sitnih svakodnevnih stresova", izjavio je Richard Lazarus, psiholog.

Posebno su opasne sitne svađe na poslu, iznenadna zvonjava telefona i pretjerani fizički i mentalni napor u trci sa vremenom.

Zbog stresnog života ubrzavaju se nervne poruke od mozga do mišića, mišići tada postanu trajno zgrčeni, a to mozak tumači kao znak za opasnost pa šalje nove uznemirujuće poruke organizmu. Za rezultat dobijamo poremećaje u disanju, cirkulaciji i radu srca.

"Vrlo je važno zbog svega ovoga naučiti se opuštati specijalnim vježbama disanja. Usljed pravilnog i dubokog disanja tijelo dobija poruku - opusti se, sve će biti dobro", kaže Lazarus, a prenosi Zdrava krava.

Preporučujemo za Vas