ISTRAŽIVANJE RAĐENO NA RIBAMA

Probiotici pomažu u smanjenju stresa i napetosti

Tokom istraživanja su naučnici pratili kako se zebrica ponaša nakon doza bakterije Lactobacillus plantarum, koja se nalazi u jogurtu i probiotičkim suplementima
94 pregleda 0 komentar(a)
probiotici, Foto: Shutterstock
probiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2016. 15:44h

Naučnici sa Univerziteta Missouri su na osnovu modela ribe zebrice ustanovili da uobičajeni probiotici koji se prodaju u suplementima i jogurtu mogu umanjiti ponašanje povezano sa stresom, kao i napetost.

Istraživanje je pokazalo kako bakterije utiču na ponašanje zebrice te kako bi to moglo pomoći u razumijevanju efekta probiotika na nervni sistem kod ljudi.

Tokom istraživanja su naučnici pratili kako se zebrica ponaša nakon doza bakterije Lactobacillus plantarum, koja se nalazi u jogurtu i probiotičkim suplementima.

U prvom istraživanju je bakterija dodana u akvarijume sa zebricama, dok u drugom akvarijumu bakterija nije bila prisutna. Potom su naučnici izvlačili vodu iz akvarijuma, zbog čega je došlo do "gužve" u akvarijumu u pokušaju da se izazove stres.

"Svakog dana smo koristili različite metode za izazivanje stresa, testove za koje i drugi naučnici tvrde da uzrokuju napetost kod zebrica. Među njima su izolacija, promjena temperature i slično. Testovi su relevantni i za ljude", izjavila je Elizabeth Bryda, profesorica Koledža za veterinu pri Univerzitetu Missouri.

Genetičkom analizom obje grupe riba je ustanovljeno da su one u čijem je akvariju bilo suplemenata doživjele manje stresa od od onih u čijem akvariju suplemenata nije bilo.

Kako bi dodatno testirali teoriju, naučnici su pratili kretanje riba. Ranije je ostanovljeno da ribe koje su pod stresom provode više vremena na dnu akvarijuma. Međutim, kada su dobile suplemente, više vremena su provodile u gornjem dijelu akvarija. Ta promjena u ponašanju jasno pokazuje smanjenje stresa i napetosti.