Riješite probleme lica pravilnom ishranom

Gruba koža i koža koja se ljušti vapi za unosom omega 3 masnih kiselina kojih ima u ribi
0 komentar(a)
hladnoća, djevojka, Foto: Shutterstock
hladnoća, djevojka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2016. 15:14h

Hladno vrijeme u kombinaciji sa centralnim grijanjem i naglim promjenama temperatura kožu lica suočava sa velikim promjenama. Međutim, stručnjaci savjetuju da pored, ili čak umjesto krema i drugih tretmana pripazite na ishranu.

Zima je neprijatelj kože lica: Riješite probleme pravilnom ishranom

Liz Earle, poznata stručnjakinja za ljepotu i njegu kaže kako ishrana može biti važan saveznik u borbi za čistu i zdravu kožu tokom ovog neprijateljskog perioda.

Budući da centralno grijanje u stanu naročito isušuje kožu i dovodi do pojave sitnih bora na licu, Liz Earle savjetuje unošenje masnoća koje se nalaze u maslinama, uljanoj repi i lanu, što pomaže peglanju sitnih bora koje nastaju tokom zimskog perioda.

Srednja zona lica, ukoliko je koža masna, može biti "popravljena" smanjenim unosom šećera, kao i povećanim unosom zelenog povrća poput šparoga i celera, u kombinaciji sa grejpfrutom, limunom i limetom. Na ovaj način će koža lica, naročito u područjima između obrva, na bradi i nosu, biti smirena i čista.

Podočnjake možete riješiti unosom dva litra vode dnevno, a Liz Earle savjetuje i ishranu bogatu kalijumom i magnezijumom: kelj, kupus, citrusi i papaja.

Celer, krastavci i sezonski začini pomažu prilikom otečenosti lica izazvanim zadržavanjem vode. Ovo povrće djeluje kao diuretik te će pomoći prilikom rješavanja viška vode u organizmu.

Gruba koža i koža koja se ljušti vapi za unosom omega 3 masnih kiselina kojih ima u ribi.

Bonus video: