STUDIJA UNIVERZITETA U MINASOTI

Zašto ne bi trebalo da gledate TV dok jedete

“Upaljen TV tokom objedovanja je odvlačenje pažnje, koje može da dovede do “nesvjesnog jedenja“, uključujuči nesvjesno prejedanje"
99 pregleda 0 komentar(a)
jelo ispred televizora, Foto: Shutterstock
jelo ispred televizora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2016. 12:44h

Studija Univerziteta u Minesoti naglaša štetnost objedovanja uz gledanje televizije, ističući da se u takvom okruženju uglavnom hrani nezdravo, manje se uživa u obroku, kao i da sve to može da vodi prejedanju kod djece.

“Porodično objedovanje je zdravije za djecu iz nekoliko aspekata“, rekla je glavna autorka Amanda Trofholz, sa Univerziteta u Minesoti.

Roditelji za vrijeme zajedničkog ručka mogu da provjere kako jedu njihova djeca, da li jedu dovoljno i da ih poduče mnogim stvarima o gojaznosti ili dobijanju na težini usljed neuhranjenosti.

“Ručak ili večera uz gledanje televizije smanjuje povezanost između članove porodice i otupljuje sve ono što bi zdrav obrok trebalo da bude“, navodi Trofholzova.

Kako bi istražili povezanost između gledanja televizije tokom objedovanja i rizičnih faktora dječije gojaznost, Amandin tim je analizirao video-snimke 120 porodica, sa djecom između 6 i 12 godina.

Porodice su regrutovane iz klinike primarne zdravstvene zaštite u Mineapolisu između 2012. i 2013. godine, a većina je bila sa niskim primanjima i iz manjinskih grupa.

Porodice su snimale svoja dva obroka dnevno, izvještavajući šta su uglavnom jeli i koliko su uživali u tome. Istraživači su tako procjenili koliko su obroci bili zdravi, da li je korišćen TV, kao i emocionlanu atmosferu tokom obroka.

Samo je jedna trećina porodica objedovala uz ugašen TV, jedna četvrtina je imala upaljen TV tokom jednog obroka, a 43 odsto je ostavljalo upaljen TV tokom oba obroka, od kojih su u manjini one koje nisu obraćale pažnju na njega.

Rezultati su pokazali da su porodice, koje nisu gledale TV i one kojima je bio upaljen tokom jednog obroka, više uživale u obrocima i jeli zdraviju hranu. Porodice koje uglavnom imaju upaljen TV tokom obroka, češće jedu brzu i nezdravu hranu, pogotovo u vrijeme večere.

Ipak, djeca iz porodica koje tokom obroka uživaju uz televizijski program nisu bila gojaznija od drugih.

“Okruženje porodičnog ručka, gde nije sva pažnja usmjerena na TV, je prilika za djecu da uživaju u obroku sa svojom porodicom, da se hrane zdravo“, rekla je profesorka Ejlen Ficpatrik, sa Sejdž koledža u Njujorku, koja je bila uključena u studiju.

“Upaljen TV tokom objedovanja je odvlačenje pažnje, koje može da dovede do “nesvjesnog jedenja“, uključujuči nesvjesno prejedanje".

Ona je naglasila da reklame brze hrane na televiziji mogu da utiču na to da će djeca prije odabrati da jedu brzu umjesto zdrave, kuvane hrane.