Minimalan broj vježbi koje morate izvesti da biste bili u formi

U svakom slučaju, imate iste koristi kao od kardio vježbi kad radite druge stvari - pod uslovom da ih radite kako treba
62 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2016. 13:14h

Pitali smo fitnes eksperte koliko je to vremena zaista u pitanju, a usput i šta tačno treba da radite kad uspijete da nađete vremena za vježbanje.

Postoje dvije stvari koje treba da probate, i one zavise od količine vremena koje imate i od toga kada ono tačno iskrsne. Ako možete da vježbate pomalo svakog dana (ili skoro svakog dana), Albert Matheny iz SoHo Strength Lab-a i Promix Nutrition-a kaže da možete odraditi odličan trening za 15 ili 20 minuta.

On preporučuje početak uz vježbe za zagrijavanje, poput čučnjeva, a zatim prelazak na sklekove, zgibove, dizanje tegova, prenosi portal Elle.

"Te vježbe pri kojima koristimo puno zglobova, i njihove varijacije, su zasigurno najbolje i najefektivnije", kaže Albert. Uz to preporučuje da ne brinete o kardio vježbama i da pokušate da ih uglavite u druge aspekte svog dana, kao što je vožnja bicikla umjesto kola (ako ste u mogućnosti), izaberite stepenice umjesto liftom i slično.

U svakom slučaju, imate iste koristi kao od kardio vježbi kad radite druge stvari - pod uslovom da ih radite kako treba.

"Možete podići nivo rada srca bolje sa čučnjevima i sklekovima no trčeći na pokretnoj traci", objašnjava Matheny. "Totalno ćete zadovoljiti svoje kardio potrebe, a istovremeno radićete na mobilnosti i snazi."

Ali, ok - ponekad jednostavno ne možete naći vremena za trening svakog dana, čak ni na 15-20 minuta. Ako ovo opisuje vašu situaciju, Doug Sklar, sertifikovani lični trener i osnivač Njujorškog fitnes studija PhilantroFIT, preporučuje vježbanje tri puta nedeljno po 30 minuta.

"Ako ste kratki s vremenom, mješovite vježbe su odlično rješenje", kaže on. "Možete sklopiti bilo kakvu kombinaciju vježbi za snagu, kardio ili fleksibilnost u svoj raspored, radeći svaku po tri minuta prije nego pređete na sledeću." Na primjer, raditi plankovanje jedan minut, preskakati konopac tri minuta, rastezati se minut, preći na čučnjeve... ono što je dobro kod ovog metoda, kaže Sklar, je to što vam neće dosaditi jer možete kombinovati vježbe kako vam volja.

Uglavnom, eksperti kažu da je bolje raditi bilo šta no ništa. Ali ako možete da nađete 15 minuta za vježbanje dnevno ili za jedan ozbiljan trening tri dana u nedelji, osjetićete pozitivne efekte.

Bonus video: