Kako da izgradite pozitivan odnos prema starenju

"Šta god one uradile, strah ostaje. Kod žena koje su starost prihvatile kao prirodan tok, postoji neki mir u ponašanju, pokretu. Kod ovih drugih, postoji panika. A ta panika se u očima vidi"
0 komentar(a)
srednjovječna žena, Foto: Shutterstock
srednjovječna žena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2016. 12:15h

Starenje je neminovan proces. Potrebno je da sve te promJene prihvatite bez stresa i fokusirate se na samosvjesnost i uravnoteženost....

Često, veliki broj žena kada prvi put postane svjestan znakova starenja, poput proređivanja kose, pojave bora, opuštanja mišića ili prvog talasa vreline, umije da doživi osjećanje nalik tugi i depresiji. Taj prelaz od mlade žene u nepoznatu buduću osobu umije da bude prepun velikih izaziva.

Nažalost, ne nose se svi sa starenjem jednako, hrabro i bez prevelikog odupiranja istoj. Dok se neki broj žena povuče u sebe, druge pokušavaju da uz pomoć raznih hiruških intervencija zadrže privid da su i dalje mlade, da nemaju bore i flekice i da su godine zaustavile u nekim dvadesetim, prenosi portal Elle.

Ali, kao što je Kejt Blanšet svojevremeno rekla: "Šta god one uradile, strah ostaje. Kod žena koje su starost prihvatile kao prirodan tok, postoji neki mir u ponašanju, pokretu. Kod ovih drugih, postoji panika. A ta panika se u očima vidi."

Kejt spada u tu grupu žena koje su preusmjerile pažnju na njegovanje sebe, zdraviju ishranu i redovno vježbanje joge, tai-chija, pitalesa - tehnika koje mogu da pomognu po pitanju starenja jer opuštaju i relaksiraju ne samo tijelo, već i um.

Zdrava ishrana

Izbjegavajte prezačinjenu hranu, hranu sa visokim nivoom šećera i masti. Pijte dosta tečnosti i povećajte unos žitarica, nemasnih proteina i svježeg voća. Orašasti plodovi i zrnevlje sadrže vitamin E, cink i kalcijum, koji su odlični za kožu, kosu i zdrave kosti.

Vježbe

Radite skoro svaki dan bar nekoliko minuta vježbe istezanja, pokretljivosti i oblikovanja. Za to su najbolje pilates i fitnes vježbe, kao i joga.

Vodite računa o svom izgledu

Na našem geografskom podneblju, najčešći period u kojem nastupa menopauza je između 48. i 51. godine života. Naravno, pod uticajem određenih spoljnih faktora ali i stresa, desi se da osoba i kasnije uđe u menopauzu, ali to su rijetki slučajevi.

Tokom ovog perioda nedostatak ženskog hormona estrogena uslovljava smanjenje čvrstine kostiju, atrofiju kože, između ostalog vodi i ka proređivanje kose, odnosno učestalom opadanju kose.

Imajte na umu da dodatno posvećivanje pažnje koži i kosi, uz redovno vježbanje, može da poveća vaše samopouzdanje i osjećaj ženstvenosti.

Bonus video: