Kao Indijana Džejn: Put kroz zabranjene katakombe

“Nismo mogli da se vratimo istim putem zbog vode, već smo morali da idemo kroz vodu da bismo stigli do druge strane. Na kraju smo morali da plivamo kroz prolaze, a samo malo vazduha je dopiralo iz otvora na vrhu ove komore"
298 pregleda 0 komentar(a)
Pariske katakombe, Foto: Shutterstock
Pariske katakombe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2016. 14:44h

Alison Tel sa Havaja, surferka koju su nazvali “Indijanom Džejn“ jer je prva osoba koja je završila surfersku ekspediciju kada se našla 150 metara ispod zemlje u čuvenim Pariskim katakombama, u kojima se nalazi oko 6 miliona kostura.

Ova neustrašiva surferka, koja se takođe bavi i snimanjem rekla je da joj je otac kao maloj, za svaku Noć vještica, pričao priče o katakombama.

“Našli smo se u tajnom prolazu. Bilo je kao u “Džejms Bondu“. Činilo se kao da smo dolje bili godinama, a kada smo izašli i dalje je bio dan.“

Pećine su postajale sve uže tako da su ona i njen tim morali u jednom trenutku da puze kroz uzane prolaze.

“Bilo je jako zagušljivo jer je bilo malo kiseonika, a put ispred nas nismo mogli lijepo da vidimo.“

Nakon što su napravili nekoliko nevjerovatnih snimaka, primjetili su da je nivo vode porastao.

“Nismo mogli da se vratimo istim putem zbog vode, već smo morali da idemo kroz vodu da bismo stigli do druge strane. Na kraju smo morali da plivamo kroz prolaze, a samo malo vazduha je dopiralo iz otvora na vrhu ove komore. Bilo je strašno, prestala sam i da snimam jer se na kraju sve svelo na preživljavanje.“

Alison je na ovu ekspediciju išla u pratnji sa stručnjacima i vodičima, tako da ne preporučuje drugima da se usude na ovu avanturu. Ona je dodala da je ova avantura zahtjevala i dosta prethodnih priprema.

Ovo nije prvi neustrašivi događaj na koji se odlučila. Ona je proputovala više od 40 zemalja širom svijeta, a navodi da je nezaboravan trenutak bio kada je u Peruu otkrila drevne iskopine.

“Mumija koju smo pronašli unutra bila je natovarena stvarima za zagrobni život, uključujući čvrst zlatan komad nosa i drveno izrezbareno veslo sa umetnutim dragim kamenjem.“

Bonus video: