Kako se suočiti s negativnim emocijama

Negativne emocije ne smijemo zadržavati u sebi, nego ih trebamo prepoznati i nositi se s njima
151 pregleda 0 komentar(a)
negativna osjećanja, Foto: Shutterstock
negativna osjećanja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2016. 10:14h

Na našem putu ka sreći volimo se fokusirati na cilj i pri tome zanemariti sam proces te sve prepreke koje nas čekaju na tom putu.

Ipak, većina psihologa smatra kako potraga za srećom i nije tako jednostavan zadatak, budući da vrlo često sabotiramo sami sebe pa se tako "trčanje" za srećom može vratiti kao bumerang.

Iako može zvučati prilično paradoksalno, stvari su zapravo vrlo jednostave: ključ za sreću je prihvatanje nesreće, a ne prisiljavanje sebe da se osjećate onako kako se ne osjećate i da se na silu osjećate dobro.

Susan David, psiholog sa Harvarda i autorka knjige "Emotional Agility", u svom novom izdanju ljude savjetuje kako da se nose sa svojim emocijama na zdrav način, da ih ne skrivaju niti da ih puštaju da im kontrolišu ponašanje.

"Jednom kad naučite prepoznati vlastite emocije, živjet ćete ispunjeniji, autentičniji život", kaže David i dodaje:

"Kad imamo određeni plan za sreću, onda smo fokusirani samo na to i previše pažnje na tom putu obraćamo na mala razočarenja, neuspjehe i sve ono što nas podsjeća na to da nešto nismo napravili onako kako smo si zacrtali. To jednostavno nije realistično".

Ona smatra kako negativne emocije ne smijemo zadržavati u sebi, nego ih trebamo prepoznati i nositi se s njima.

"Veoma je važno obratiti pažnju na te negativne emocije budući da nam one pokušavaju nešto reći. Primjerice, možda ste frustrirani poslom ili vezom sa nekom osobom. Najbrže rješenje bi bilo da ignorišete taj problem i pravite se kao da ne postoji. To je pogrešan način.

Istražite uzrok svoje frustracije i uhvatite se ukoštac s problemom", savjetuje David.

Ignorisanje negativnih emocija uporedila je sa "guranjem smeća pod tepih koji se nalazi u sobi vašeg mentalnog zdravlja".

Istina, izvana sve izgleda savršeno, ali je samo pitanje vremena kada će smeće početi izlaziti ispod tepiha.

Ona ohrabruje ljude da se suoče sa svim negativnim emocijama.

"Prekinite borbu sa samima sobom o tome kako nešto 'ne biste smjeli' osjećati, o nečemu razmišljati ili nešto reći. Sve to su vaše misli i sve one zaslužuju vašu pažnju".

Bonus video: