Zemlja kojoj popularnost ne jenjava od 2010.

Prema navodima Voxa, sve je počelo sa vulkanskom erupcijom
2 komentar(a)
Island, Foto: Shutterstock
Island, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2016. 13:14h

Island je mala zemlja, ispunjena glečerima, termalnim izvorima i turistima.

Zbog pitoresknih pejzaža, šarenih sela i skeptakularne marketinške kampanje, broj turista u Islandu “vinuo se u nebo” 2010. godine.

Popularnost ove zemlje od tada ne jenjava, što za posljedicu ima brojne probleme, uključujući nanošenje štete osjetjlivoj flori i fauni.

Državu u kojoj živi oko 332.000 stanovnika ove godine je posjetilo čak 325.000 Amerikanaca, a sasvim je moguće da će do kraja decembra njihov broj prvi put u istoriji premašiti populaciju, saopštila je Islandska turistička organizacija.

Ali nisu samo Amerikanci zainteresovani za posjetu Islandu – ove godine zemlju je posjetilo ukupno 1,6 miliona stranih posjetilaca, dok je broj pretraga dostupnih hotela i letova na internetu porastao za čak 65 odsto između 2015. i 2016. godine.

Situacija je toliko ekstremna da brojni lokalci navode da imaju osjećaj da moraju da se odsele tokom ljeta kako bi napravili mjesta za horde turista.

“Osjećam kao da ovaj grad više nije moj grad, više nešto kao predgrađe Diznilenda”, rekla je Birgita Jonsdotir, jedna od stanovnica.

Prema navodima Voxa, sve je počelo sa vulkanskom erupcijom 2010. godine. Oblak pepela i dima iz Ejafjadlajekidla nadvio se nad Evropom, zatvarajući avionsku industriju. Island se ubrzo pojavio na naslovnim stranama novinskih listova širom sveta, a turizam je počeo da cvjeta. Toliko, da se broj tur-operatera učetvorostručio u periodu između 2010. i 2014. godine.

Zemlja koja se 2008. godine borila sa svjetskom ekonomskom krizom doživjela je za kratko vrijeme ogroman ekonomski procvat, dok je 10 odsto ukupnih radnih mjesta vezano upravo za turističku granu.

Drugi veliki proboj dogodio se sa uspostavljanjem domaće avio-kompanije Vau er, koja je 2012. godine počela da nudi ekstremno niske letove, povezujući Evropu i SAD i služeći kao stanica za presjedanje. Primjera radi, putnicima su nedavno imali mogućnost da kupe karte od Los Anđelesa do Rejkjavika po cijeni od samo 99 američkih dolara, koje su “planule” u trenutku.

U Rejkjaviku je u međuvremenu nastupila “eksplozija” izgradnje hotela i radnjama sa suvenirima koji donose rekordne prihode.

Bonus video: