Ispod stoljetnih krošnji prašume – Biogradsko jezero

Pred Biogradskom gorom i jezerom ostajem nijema. Treba tamo poći, uvjeriti se u ovo što sam napisala i uživati
400 pregleda 6 komentar(a)
Biogradsko jezero, Foto: Jasna Gajević
Biogradsko jezero, Foto: Jasna Gajević
Ažurirano: 12.10.2016. 14:09h

Biogradsko jezero se nalazi u nacionalnom parku Biogradska gora. Ona je jedna od tri prašume koje danas postoje u Evropi. Zato ne mogu da zamislim bolje mjesto za bijeg od vrućina u vrele ljetne dane od hladovine Biogradske gore, na obali Biogradskog jezera. Jezero je dugačko 1100, široko 410 metara, sa prosječnom dubinom od 4,5 metra, što ga čini pogodnim za vožnju čamcima.

Biogradsko jezero sa svojom okolinom odavno privlači veliki broj posjetilaca. Potpuno zasluženo. Pošto sam išla tamo od maja do novembra, ne mogu da se odlučim u kom periodu godine su ti predjeli ljepši. U svakom dijelu godine se pred nama pružaju različiti prizori, ali uvijek oku primamljivi. Kako je jezero okruženo šumovitim planinama, svjedoci smo nevjerovatnih prizora koje prave odrazi tih planina u bistroj, smaragdnoj boji jezera.

Oko jezera postoji pješačka staza, lijepo uređena. Rijetko koji posjetilac jezera propusti da “uhvati krug” oko njega. Pored staze postoje razne zanimljive table koje mogu da animiraju djecu. Odraslima je dovoljno da odmaraju oči . Jedan od ljepših prizora je Biogradska rijeka. Rastinje oko nje nam pruža odgovor na pitanje zbog čega se ovo smatra prašumom.

Na više mjesta su postavljene klupe na kojima se može provesti vrijeme čitajući, igrajući društvene igre ili samo odmarati mozak.

Moram priznati da je meni Biogradsko jezero najljepše u kasno proljeće. Tad je zelena boja okoline najintenzivnija. Biogradska rijeka se okiti rastinjem a svuda okolo se zelene “plantaže” divljeg luka – sremuša.

Prošla jesen je bila izuzetno blaga, pa sam jezero posjetila i početkom novembra. Bila sam oduševljena promjenama u prirodi i svakim prizorom na koji sam naišla.

Lijepi su jesenji pejzaži, ali su meni draži proljećni. Zelena boja mi najviše prija oku i duši.

Mogla sam biti opširnija. Ali, ja pred Biogradskom gorom i jezerom ostajem nijema. Treba tamo poći, uvjeriti se u ovo što sam napisala i uživati. U svako doba godine, a ljeti kad temperatura postigne značajne visine, pogotovo. I, ne mora da se roštilja. Ponesite neku dobru knjigu, izaberite svoje drvo i uživajte u hladovini s pogledom na prelijepo jezero.

Tekst preuzet sa: jasninaputovanja.me

Bonus video: