UZ KAKVU STE MAJKU ODRASLI I KAKVI STE ZBOG TOGA

Prijateljica ili “pokrivalica”

Dr. Stiven Poulter, porodični terapeut i klinički psiholog, u svojoj knjizi ‘The Mother Factor’ opisao je pet tipova majki
3 komentar(a)
Majka
Majka
Ažurirano: 11.09.2016. 18:50h

Da li vam je majka bila najbolja prijateljica ili je potpuno dominirala? Možda ste odrastali uz skroz nepredvidivu majku što bi značilo da ste izrasli u sjajnog psihologa. U slučaju da ste odgovorna osoba koja stalno ima osećaj da je drugi posmatraju i procenjuju, velika je vjerovatnoća da vas je odgajio perfekcionista. Uz kakvu ste vi majku odraslii i kakvi ste danas?

Dr. Stiven Poulter, porodični terapeut i klinički psiholog, u svojoj knjizi ‘The Mother Factor’ opisao je pet tipova majki: perfekcionistu, nepredvidivu, najbolju prijateljicu, dominantnu i potpunu. Majka je obično kombinacija ovih tipova, ali otkrijte sami koji je bio najdominantniji.

1. Majka perfekcionista

Ova majka je voljela da sve drži pod kontrolom usljed brojnih strahova koje je imala. Spolja je sve moralo da bude savršeno. Kuća je morala da blista, a vi ste morali da budete uredni i da se ponašate pristojno. Navikli ste da kritikujete sebe, često ste se osjećali nesposobno i nedovoljno dobri. Danas se trudite da uvek odradite ono što drugi smatraju bitnim, a manje vodite računa o sebi. Razvili ste veliku odgovornost i sve što radite mora biti perfektno. Pouzdani ste i stabilni. Često imate utisak da vas drugi promatraju, procjenjuju i kontrolišu. Koliko god nešto dobro uradili, niste zadovoljni jer znate da je moglo bolje i taj osjećaj nedovoljnosti vam često pokvari uživanje u uspjehu.

2. Nepredvidiva majka

Ova majka je bila previše emotivna. Niste mogli sa sigurnošću da znate, kada se iz škole vratite kući, da li će ona biti vesela, tužna ili ljuta. Često bi vas grlila i ljubila bez ikakvog bitnog razloga, a kada biste dobili sjajnu ocjenu ili pobijedili na takmičenju, bila je posve ravnodušna. Naučili ste rano da morate da priskočite u pomoć u trenucima kada je ona potpuno van sebe i bespomoćna poput djeteta. Danas ste vi uvijek najbolji u kriznim situacijama, onda kada vaši prijatelji dožive emotivni gubitak i ne znaju šta da rade. Razvili ste empatiju i možete dobro da osjetite sve tanane niti osećanja. Naučili ste da čitate ljude da biste mogli da im pomognete da se izbore sa svojim emocijama.

3. Majka najbolja prijateljica

Ova majka se prema deci ponaša kao da su joj ravnopravna. U suštini je izbjegla ulogu prave majke, kao i odgovornost koju ta uloga nosi. U slučaju da ste odrastali pored najbolje prijateljice, figura majke vam je uvijek nedostajala i zato ste često glumili majku drugima ili ste preuzimali vođstvo nad drugima. Rano ste postali odgovorni i zreli, poput odrasle osobe. Danas razumijete važnost uloge majke i svojoj djeci ćete postaviti jasne granice. U partnerskim vezama vam se može desiti da osjetite kako vas partner zanemaruje, kako vam se nedovoljno posvećuje.

4. Dominantna majka

Ovo je najčešći tip majke. Ako ste u djetinjstvu bili zatvoreni i prilično nesigurni, velika je vjerovatnoća da ste odrastali pored ovog tipa majke. Niste mogli da dođete do izražaja jer vas majka nikada nije vidjela kao posebnu osobu, niti je mislila o vašim potrebama kao individui. Sve se vrtjelo oko nje i vi ste bili samo dio te službe koja je pomagala da ona bude u prvom planu. Danas ste vi osoba koja razumije i uvažava potrebe drugih. Lojalni ste i podržavate druge. Ipak, niste navikli da odlučujete jer je uvijek neko drugi umesto vas odlučivao, pa sad imate veliki problem kada treba da donesete neku odluku. Niste sigurni da li je odluka isparavna, i sumnjate u sebe.

5. Majka u potpunosti

Dr. Poulter, procjenjuje da ovu idealnu majku ima samo 10 posto djece. Potpuna majka kombinuje elemente sva četiri tipa. Ona je emocionalno uravnotežena, svoju djecu posmatra kao zasebne pojedince i pomaže im da postanu nezavisni. Ona je potpuno posvećena svojoj ulozi majke, bez obzira na odgovornosti koje možda ima van kuće. Ako ste odrastali pored ovakve majke, vi ste uvijek osjećali da vas majka voli i razumije. Danas vi nemate strah da ćete biti odbačeni pa ulazite u odnose sa drugima, bez straha. Očekujete dobro, otvoreni ste za promjene i ne plašite se da rizikujete. Lako prihvatate druge i sasvim vam je normalno da su ljudi različiti i da postoje različita mišljenja. Puni ste samopouzdanja jer ste od svoje majke dobili ljubav i vi ćete zbog toga uvijek voljeti sebe, bez obzira šta neko o vama mislio.

Preporučujemo za Vas