Kućni spa: Sve možete sami

Za ublažavanje tamnih podočnjaka pomaže svakodnevno pijenje zelenog soka od dvije kašike spanaća, klorele, spiruline ili ječma u prahu
97 pregleda 0 komentar(a)
njega lica, Foto: Shutterstock.com
njega lica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.07.2016. 16:45h

Akne, bore, tamni podočnjaci, celulit i prorijeđena kosa samo su neki od problema kojih se pokušavamo da riješimo kozmetičkim proizvodima koji obećavaju ljepšu i mlađu kožu i kosu.

Ostavljamo poveće svote u drogerijama i nakon nekoliko nedjelja nerijetko otkrijemo da moćni proizvodi i nisu toliko svemogući. Do ljepše i zdravije kože i probajte da dođete prirodnim putem, uz pomoć namirnica iz kuhinje. 1, Kurkuma i začini

Uzimanjem praha kurkume s vodom dva puta na dan ili pijenjem tri šoljice čaja od nane dnevno moguće je smanjiti androgeno djelovanje muških hormona. A spolja, direktno na akne možete nanijeti malo eteričnog ulja paprene nane kako bi se brže osušile. Aloja je takođe dobra - masirajući nanesite tanki sloj na lice pa isperite. Čisti, nezaslađeni kakao u prahu uklanja akne ako se uzima barem jedna lašičica na dan. Možete ga pomiješati s mlijekom, biljnim napitkom ili jogurtom.

2. Tamni podočnjaci

Za ublažavanje tamnih podočnjaka pomaže svakodnevno pijenje zelenog soka od dvije kašike spanaća, klorele, spiruline ili ječma u prahu. Osim toga, kako je prioritet učvršćivanje i povećanje elastičnosti kože, napravite ulje koje će ublažiti otečenost i smanjiti vidljivost podočnjaka dok vi spavate. Trideset kapi eteričnog ulja sjemenki mirođije u 100 ml kokosovog ulja čine savršen noćni preparat protiv tamnih kolutova ispod očiju.

3. Bore

Tanak sloj ulja jojobe zadivljujuće je djelotvoran za duboke bore na licu (i oko očiju) te na vratu. I 60-postotni losion natrijum laktata čudesno djeluje protiv bora i dubljih nabora. Nanesite losion, pustite da odstoji barem 5 minuta pa isperite.

4. Proširene pore

Nanesite koncentrat paradajza u tankom sloju na problematično područje, ostavite da odstoji 5 minuta pa isperite mlakom vodom. Postupak ponovite do tri puta na dan, izbjegavajući područje oko očiju.

5. Celulit

Korištenje jabučnog sirćeta kao losiona za njegu tijela svaki dan najjednostavniji je način da ruke, noge i stomakdovedete u formu i uklonite celulit. Prije svakog tuširanja, masirajte celulitom zahvaćene dijelove tijela utrljavajući jabukovo sirće masažnom rukavicom. Osim njega, za jednako dobar učinak možete koristiti instant kafu ili tinkturu divljeg kestena.

6. Gubitak kose

Muči li vas prorijeđena kosa koja previše opada, eterična ulja ruzmarina i eukaliptusa globulusa direktno iz bočice možete nanijeti na tjeme. Nakapajte nekoliko kapi ruzmarina a zatim eukaliptusa pa ih umasirajte u vlasište. Stavljate ih svako veče tokom tri mjeseca za podsticanje rasta nove kose.

Bonus video: