Brinite se o stopalima: Meke i glatke pete su vaša obaveza

Lijepa i njegovana stopala su jednostavno dio vašeg imidža. Ako se pojave pukotine, ranice ili žuljevi, odmah obratite pažnju i tretirajte ih na odgovarajući način
668 pregleda 0 komentar(a)
stopala, njega stopala, Foto: Shutterstock
stopala, njega stopala, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2016. 08:26h

Nema više izgovora, stopala se moraju pustiti van!

A da bi sandale, papuče, japanke i sve sto volite izgledale lijepo na vašim nogama, jer ste ih baš zbog toga i kupili, stopala treba da budu sređena i njegovana.

Neko redovno ide na pekir, neko ga radi tek kad dodđe vrijeme za pkazivanje, a neko pak najviše voli to da uradi sam, uz pomoć prirode.

Ako su vam pete malo grublje, evo nekoliko jednostavnih metoda da osvježite i održavate stopala. Kada koža oko peta postane tvrda ili suva, ono što sledi jeste pucanje kože. Ne samo da ovo ne izgleda privlačno, već može da bude i veoma bolno. Preporučujemo da iskoristite ovu prirodnu i efikasnu metodu.

Limun i maslinovo ulje

Potrebno je:

  • 1 limun
  • čarape
  • maslinovo ulje

Priprema: Potrebna vam je kora limuna. Oljuštite limun ali ostavite malo pulpe na korama. Ove polovine limuna, stavite direktno na pete. Zatim navucite čarape i mirujte sljedećih pola sata. Posle pola sata skinite čarape i bacite limun. Koža je omekšala od eteričnih ulja koja su u sastavu limuna i limunove kore, sve stare ćelije se sada lako skidaju. Na kraju namažite maslinovo ulje koje efikasno njeguje kožu i pomaže petama da dugo ostanu glatke.

Soda bikarbona

Lijepa i njegovana stopala su jednostavno dio vašeg imidžaa, a meke i glatke pete - obaveza. Tvrde, suve i ispucale pete stvaraju mnoge neprijatnosti.

Ali, obična soda bikarbona, koja poseduje antiseptička svojstva , smanjuje tvrdoću vode i blagotvorno djeluje na kožu peta.

Potrebno je:

  • 3 kašike sode bikarbone
  • 4-5 litara vode.

Priprema: Rastvorite sodu bikarbonu u vrućoj vodi i potopite svoja stopala na 15-20 minuta. Poslije stopala istrljajte sa kamenom za pete. Namažite nekom hranljivom kremom, domaćom kremom za njegu stopala ili vazelinom (ako su pete suviše ispucane), obucite pamučne čarape i prenočite u njima (ali nije obavezno spavati u čarapama).

Već poslije prvog puta primijetićete razliku u izgledu stopala. Tretman raditi svakodnevno 5-7 dana. Posle napravite pauzu 7 dana, pa ponovite proceduru. Opet napravite pauzu 7 dana i ponovite jos jednom. Ukupno 3 tretmana. Pored sode, u kupku korisno je dodavati kašiku soli i malo tečnog sapuna. Ovo će pomoći ukloniti prljavštinu upijenu u pete. Takođe kupku možete obogatiti sa odvarom kamilice.

Kupka za stopala

Svaka dobra njega stopala započinje kupkom. Kupke opuštaju umorna stopala, pospješuju cirkulaciju, vračaju svježinu i omekšavaju tvrdu kožu.

Svaku noć napravite toplu kupku za stopala, u koju možete dodati morsku sol i par kapi eteričnih ulja. Za kupku je dobro koristiti eterična ulja čajevca, lavande i eukaliptusa jer imaju antiseptička svojstva i štite stopala od bakterija, gljivica i bradavica.

Napunite kadicu toplom vodom, uronite noge u vodu i ostavite ih tako 15 minuta.

Radite to svaku večer, prije spavanja - sve dok se stanje Vaših stopala ne popravi. Nakon toga pravite kupku 2 puta nedjeljno.

Tri koraka

Posebna njega:

Za posebnu njegu stopala povremeno napravite kupku od 1 čaše soka limuna, 4 kašike maslinovog ulja, 1 čaše mlijeka i malo cimeta. Napunite kadicu toplom vodom. Sve sastojke dobro pomiješajte u vodi. Uronite noge u kadicu i držite 10-15 minuta.

Piling

I stopalima je potreban piling. Možete kupiti već gotovi piling za stopala, ali preporučujemo da smjesu napravite sami, što je vrlo jednostavno.

Napravite je od maslinovog ulja, smeđeg šećera i morske soli. Dobro istrljajte sa njom tvrda područja na stopalima. Odumrle ćelije kože možete uspješno ukloniti i kamenom ili strugalicom za petu.

Piling se ne radi svkaog dana, dovoljno ga je napraviti 1-2 puta nedjeljno.

Ako imate pukotine na stopalima, prvo samo njegujete stopala koracima 1 i 3, dok ne zacijele. Tek nakon toga možete dodati piling.

Dobra krema za stopala

Nakon pilinga operite stopala i temeljito ih obrišite peškirom. Vlaga na stopalima nije poželjna jer pogoduje razvoju gljivica. Sada je vrijeme za hidratantnu kremu i masažu. Dobro namažite stopala sa kvalitetnom kremom za stopala.

Najbolje je da koristite prirodnu kremu za stopala, koju možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike. Umjesto kreme za njegu stopala možete koristiti shea puter, kakao puter, ulje badema ili kokosa.

Dok nanosite kremu, možete i lagano masirati stopala. Masaža stopala blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Prstima napravite nekoliko kružnih pokreta po stopalu. Nakon toga masirajte ih šakom, pritiskujući stopala po cijeloj njihovoj dužini. Ne zaboravite izmasirati i nožne prste, nježno ih kotrljajući i stiskajući.

Nakon kupke, pilnga i masaže obucite čiste pamučne čarape. Ostavite ih na nogama barem 4 sata.

Njega za svaki dan

Brinite se o stopalima svaki dan. Ako se pojave pukotine, ranice ili žuljevi, odmah obratite pažnju i tretirajte ih na odgovarajući način.

Održavajte noge čistim i suvim i svakodnevno ih njegujte prirodnim kremama.

Često je loše stanje kože povezano sa nedostatkom nutrijenata u organizmu ili nedovoljnim unosom vode.

Zbog toga pripazite da unosite dovoljno vitamina A, koji je bitan za zdravlje kože. Mrkva, batat, kelj, spanać i bundeve su odličan izvor ovog vitamina.

Osim kvalitetne hrane, unosite puno vode. Pijte 6-8 čaša vode dnevno i koža će biti prirodno glatka i mekana.

Bonus video: