Mijenjajući sebe, mijenamo druge

Pobjednik je onaj ko je pouzdan, vrijedan poštovanja, osjetljiv i iskren, kao individua i kao član društva. Gubitnik je onaj ko ne uspijeva da se ponaša u skladu sa sobom
142 pregleda 0 komentar(a)
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2016. 07:03h

Poruke, stavovi i ponašanja dobijeni i naučeni u djetinjtsvu u najvećem broju slučajeva odrediće naš životni put. Odgovornost je odraslih osoba da učine sve i povećaju šanse za kreiranje pobjedničkih staza.

Iz odnosa roditelja prema sebi samima i sopstvenom životu djeca najviše uče. Tako će i oni, učeći po modelu, oponašati i najvjerovatnije živjeti kao i njihovi roditelji.

Zato je jedna od najsnažnijih poruka prema djeci, naš odnos i ponašanje prema nama samima. Brinući i mijenjajući sebe, na najbolji način utičemo i mijenjamo druge, prije svega djecu.

Dr Mjurijel Džejms i dr Doroti Džongvard navode da se svako biće rađa kao novo, različito od svega što je ikad postojalo. Svako je rođen sa mogućnošću da bude pobjednik u životu. Svaki čovjek ima svoj način viđenja, slušanja, dodirivanja, razmišljanja. Svako ima jedinstvene potencijale - sposobnosti i ograničenja. Svako može biti značajno, misleće, svjesno i kreativno biće - produktivan čovjek, pobjednik.

Roditelji koji brinu o sebi i biraju pobjedničke priče, svojoj djeci u nasleđe ostavljaju model pobjedničkog ponašanja

U psihološkom smislu i rečniku transakcione analize pobjednik je onaj ko je pouzdan, vrijedan poštovanja, osjetljiv i iskren, kao individua i kao član društva. Gubitnik je onaj ko ne uspijeva da se ponaša u skladu sa sobom.

Veoma je malo ljudi koji su stoprocentni pobjednici ili stoprocentni gubitnici. Riječ je o stepenu, o mjeri. Međutim, ukoliko se neko opredijeli da postane pobjednik, njegove šanse da napreduje se povećavaju.

Pobjednici znaju ko su

Pobjednici imaju razne potencijale. Za njih postignuće nije najvažnija stvar, ali autentičnost jeste. Autentičan čovjek doživljava sopstvenu stvarnost tako što zna, biva i postaje uvjerljiv. On umije da reaguje. Autentični razvijaju svoju neponovljivu jedinstvenost i poštuju jedinstvenost drugih. Autentične osobe - pobjednici, ne posvećuju svoje živote izmišljenom konceptu onoga što bi trebalo da budu, oni su prije svega ono što jesu i ne troše energiju na glumatanje, pretvaranje i manipulaciju drugima.

Umjesto da se pokazuju onako kako bi drugima prijalo, izazvalo ih ili drugačije na njih uticalo, pobjednici sebe otkrivaju onakvima kakvi su. Oni su svjesni da postoji razlika između voljeti i pretvarati se da volimo, između biti glup i praviti se glup, između dobre obaviještenosti i glumljene učenosti. Pobjednicima nije potrebno da se kriju iza maske. Ne plaše se samostalnosti. Pobjednici su sposobni da održe svoju samostalnost tokom dugih vremenskih perioda. Naravno, da se i pobjednici mogu povremeno okliznuti ili čak pasti. Ali oni, uprkos tome što su osujećeni, zadržavaju svoju osnovnu vjeru u sebe, svoje osnovno samopouzdanje. Pobjednici se ne plaše da razmišljaju na svoj način i da se koriste sopstvenim znanjem. Oni dobro razlikuju činjenice od interpretacija i ne prave se da znaju odgovore na sva pitanja.

Žive ovdje i sada. Živeći u sadašnjosti, pobjednici ne zapostavljaju svoju prošlost, niti zanemaruju budućnost. Naprotiv, oni poznaju svoju prošlost i raduju se budućnosti. Pobjednici uče da bez straha prepoznaju svoja osjećanja i ograničenja. Njih ne zaustavljaju sopstvene suprotnosti i ambivalencije. Pošto su autentični, znaju kada su ljuti i umiju da saslušaju druge kada su ovi ljuti na njih.

Roditelji koji brinu o sebi i biraju pobjedničke priče, svojoj djeci u nasleđe ostavljaju model pobjedničkog ponašanja.

Bonus video: