Ko su najbolji "prijatelji" seksa?

Previše alkohola, pa čak i previše hrane, može pokvariti vaše najbolje planove za veče
3799 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odavno je poznato da muška seksualnost ima i “prijatelje” i “neprijatelje”. Neprijatelja je čitava legija, toliko puno da je pravo čudo da muška seksualnost uopšte i preživljava. Koji su to neprijatelji?

Spomenućemo samo neke: loši međuljudski odnosi (ljutnja i neprijateljstva su efikasni prigušivači seksa), stres na poslu, strah od intimnosti, neriješeni konflikti, svađe, želja za vladanjem nad drugim, brige, depresija, gubitak samopouzdanja, mišljenje da je seks samo za mlade (što je potpuno pogrešno, stvar je samo u tome da muškarac u svojim 70-im i 80-im godinama ima relativno dobro opšte zdravlje i, jasno, zainteresovanog i interesantnog partnera), sumnja u vlastite seksualne sposobnosti, premor, alkohol, nikotin, neki ljekovi (npr. protiv povišenog krvnog pritiska), šećerna bolest, ateroskleroza itd.

Previše alkohola, pa čak i previše hrane, može pokvariti vaše najbolje planove za veče.

Ipak, pored svih tih neprijatelja seksualnost ostaje na životu i vjerni je naš pratilac. Preživljava jednostavno zato što postoje i “prijatelji”. Kad se nađemo u nekoj velikoj nezgodi, koja je prevelika i previše komplikovana da je sami riješimo, uvijek se možemo obratiti za pomoć ljekaru, psihijatru, psihologu.

Dakako, doživjeti ponekad “slom” ili “nesreću” u spavaćoj sobi nije ništa abnormalno. U stvari, to je prije pravilo nego izuzetak - kaže dr. Masters, autoritet na području seksologije.

Međutim, postoji još mnogo toga što muškarac može sam učiniti, i to dovoljno na vrijeme kako bi održao ovaj aspekt svog života živim. Ovdje su navedeni neki od najboljih “prijatelja” seksualnosti:

Osjećati se dobro.

Osjećati se dobro sam sa sobom važna je stvar - tvrdi dr. Wish. Mnoge seksualne poremetnje su uzrokovane slabljenjem samopoštovanja, samopouzdanja i uvjerenja o svojoj vrijednosti. Ako se brinete o sebi, ako smatrate da ste O.K. i imate dobre, otvorene i zaljubljene odnose s partnerom, na dobrom ste putu prema sretnom i zdravom seksualnom životu.

Osigurati vrijeme.

Rezervišite vrijeme za seks, čak, ako i niste u dobrom raspoloženju. Morate se naučiti imati ponekad i dosadan seks da bi slijedeći put imali jedan interesantan. Nekada ga jednostavno morate obaviti. Dr. Wish preporučuje ugovoriti “seks-spoj” sa svojim partnerom, što ne samo da vam daje priliku za nekoliko sati nesmetanog i neprekinutog vođenja ljubavi, nego vam daje i čitave dane divnog iščekivanja. Brinete se zbog djece? Pa imate spavaću sobu. Ona ima vrata. Vrata imaju bravu. Djeca nisu glupa. Oni možda i znaju šta se događa. Ustvari možda je to i najbolji primjer koji možete dati - da im pokažete kako se mogu i treba da se vole muž i žena.

Dodiri.

Neko je rekao da su potrebna tri dobra poljupca dnevno (svaki u trajanju od 20 sekundi) da bi se održavali normalni odnosi. Male stvari, kao što su na primjer poljupci, dovešće konačno do povećanog libida, zato jer postoji podržavajući napor oba partnera. Grljenje, ljubljenje, generalno dodirivanje pomoći će da se razvije interes. Činjenica je da se kod seksa može primijeniti ono pravilo: “Upotrijebi ili izgubi”. Svako od nas može jednostavno izgubiti neku naviku ako ju ne provodi dovoljno često.

Razgovor

“Iznenađen sam kad sretnem osobe koje su oženjene 20 godina, a da nikad nisu rekli svom partneru u čemu uživaju i što vole” - kaže seksolog dr. Wish. Govoreći otvoreno sa svojim partnerom, ne samo da to održava vaš interes i unapređuje bliskost, nego ta izmjena misli i želja može poboljšati kvalitet vašeg seksualnog života.

Unosite promjene.

Za neke muškarce najveća prijetnja zadovoljnom, ljubavnom životu je rutina, ustaljen način života, svakodnevno ista kolotečina. Dr. Wish savjetuje: “Uvedite neke promjene, uključite pikantne dodatke, “začine”. Otiđite na primjer, negdje za vikend.Zašto ne mijenjati ljubavne položaje, zatim zašto uvijek uzdužno u krevetu, probajte jednom poprečno, itd. Dobro je, dakle, sve što će pomoći vama, ali i vašem partneru da prekinete sa starim, ustaljenim višegodišnjim navikama.

Neka bude užitak i zabava

Seks nije rad, posao i od njega se niti ne očekuje da to bude. Od njega se očekuje da bude ugodan, prema tome zabavljajte se i uživajte.

Kako razgovarati o “onim stvarima”?

Osnovni faktor u razvijanju što više zadovoljavajućih seksualnih odnosa je sposobnost i spremnost oba partnera da međusobno razgovaraju. To je apsolutno od vitalne važnosti.

Nesposobnost da se komunicira, čak kad se radi i o manje značajnim pitanjima, može postati glavni uzrok frustracija. Nažalost, mnogim parovima komunikacija predstavlja veliku poteškoću.

Izgleda da su ljudi u stanju razgovarati o seksu kod životinja, o seksu kod drugih ljudi, ali kad dođe do razgovora o “tebi i meni”, e to je onda već druga priča.

Ako imate poteškoća započeti razgovor o tim temama, pokušajte s ovim preporukama koje nude stručnjaci -seksolozi:

Izaberite pravo vrijeme.

“Katkad možemo doživjeti neuspjeh iz jednostavnog razloga što smo prišli osobi u pogrešno vrijeme” - upozorava dr. Denton.

“Muž, koji na primjer, želi razgovarati sa svojom ženom o njihovim seksualnim odnosima u vrijeme kad ona sprema večeru, po prirodi je rođeni gubitnik.

Ona u tom trenutku ima pet-šest stvari u svojim mislima i nijedna nije seksualni život.” Isto tako, okanite se onih trenutaka kad ste ljutiti, uznemireni ili napeti.

Neka bude jasno da govorite o nečem što je važno.

Bonus video: