Pet parfema za sva vremena

Konstantno se pojavljuju novi parfemi, ali veoma mali broj njih zasluži titulu ‘’vječnih’’ parfema.
6104 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ovakvi parfemi su poznati skoro svakoj dami, ako ih nijesu imale u svojim kolekcijama, onda su sigurno posegle za testerima.

N°5 - Chanel

Bez obzira da li nam se svidio ili ne Chanel N°5 su zapamtile mnoge generacije. Coco Chanel je 1921. godine napravila ovu nezaboravnu mirisnu notu, ubacujući malo vanile, ruže i jasmina, jer je i sama tragala za ‘’mirisom žene’’. Vrijeme je pokazalo da je ova mirisna nota ostala pojam onoga što bi svaka žena željela da svojim parfemom postigne.

Shalimar - Guerlain

Nastao je 1925. godine, a njegov tvorac je Žal Guerlain. Smatra se još jednim starim, ali klasičnim parfemom, romantičan je, sa dodatkom cvijeta irisa i vanile idealan je za dan. Ime mirisne note nastalo je prema drevnoj priči o caru koji je svoju ljubav prvi put vidio u Gardens of Shalimar (Vrtovima Shalimara).

L’Air du Temps - Nina Ricci

Kao i sve što je potpisano sa Nina Ricci i ovaj parfem pokazuje romantičnu i najženstveniju stranu žene. Parfem je lansiram 1948. godine, poslije Drugog svjetskog rata, pa bijeli golubovi na poklopcu predstavljaju mir. Centralno mjesto zauzima mirisna nota karanfila, koja je ublažena notama ruže i jasmina. Zatim, kombinacija ljubičice i irisa sa drvenim notama kerdovine i sandalovine, a finalni miris je postignut mošusom i amberom.

Opium - Yves Saint Laurent

Ovaj raskošan, senzualan, provokativan parfem pojavio se 1977. godine. On opija, očarava već četiri decenije. Orijentalna nota je postignuta kombinacijom mandarine, karanfila, jasmina i vanile.

Poison - Dior

Ovaj parfem je u trenutku pojavljivanja, 1985. godine, bio revolucija među parfemima. Žene ga ili vole ili mrze, ali ih ne ostavlja ravnodušnim. U visokim notama je korijander, centralni miris je ‘’divlje voće’’, med narandže i tuberoza, u bazi je opopanar. I sama bočica je misteriozna, tamna i elegantn

Bonus video: