Da li ste spremni za dijete: Lista od 7 pitanja psihologa otkriće vam pravi odgovor

Iako je biološka potreba, seks se smanjuje jednom kada stigne beba. Zato proživite neke stvari prije dolaska novog člana porodice - na kraju dana miris novorođenčeta i maženje biće vrijedno toga
75 pregleda 2 komentar(a)
majka, roditelji, Foto: Shutterstock
majka, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2016. 16:03h

Dolazak djeteta na svijet je velika promjena u životu dvoje ljudi, ali kako da znamo da li smo zaista spremni za nju?

Psiholozi su sastavili listu od sedam ključnih pitanja na koja treba da odgovorite ukoliko planirate da imate dijete i oni će vam otkriti odgovor:

1. Osim što ćete mu govoriti da je slatko, šta ćete raditi sa djetetom?

Djeca su super, ali zahtijevaju planiranje. Razgovarajte o tome šta ćete da radite sa djetetom, koje hobije ćete da ostavite, gdje će vaša beba da spava i ko će da preuzme određene poslove u domaćinstvu. Priprema je vrlo korisna i pomoći će vam kada dijete napokon stigne u porodicu.

2. Kakvi roditelji želite da budete?

Želite li da budete strogi roditelji i podstičete dijete na uspeh ili da imate opušteniji pristup? Način odgajanja je jednako važan i trebalo bi da se složite oko njega.

3. Kako se završavaju vaše svađe?

Završavaju li udaranjem vrata i vikom ili nesuglasice rješavate jednostavno, bez puno buke? Tu i tamo stići će vas životne borbe, ali trebalo bi da znate da ih kontrolišete na jednostavniji način, kako dete u budućnosti ne bi bilo pogođeno njima.

4. Smijete li se često?

Ako je odgovor pozitivan - super! Mijenjanje pelena u tri ujutro i neprestano plakanje djeteta oboje će držati budnim, a smijeh će biti jedna od stvari kojom ćete lakše prolaziti kroz pomenute situacije.

5. Kakva vam je finansijska situacija?

Uporedite vaše bankovne račune. Odgajanje djeteta zahtijeva mnogo više novca nego što mislite, a oboje bi trebalo da pružite finansijsku podršku.

6. Da li oboje želite dijete?

Ova odluka nije jedna od onih na koju ćete se navići kasnije. Oboje treba da budete spremni na ulogu roditelja i sve što ona donosi.

7. Jeste li spremni na značajne promjene u seksualnom životu?

Nažalost, iako je biološka potreba, seks se smanjuje jednom kada stigne beba. Zato proživite neke stvari prije dolaska novog člana porodice - na kraju dana miris novorođenčeta i maženje biće vrijedno toga!

Vecernji.hr

Bonus video: