Ljepota koja ne zna za penziju

Sindi Kraford se zvanično penzionisala 2000. godine, međutim, nikada nije u potpunosti iščezla iz svijeta mode i glamura
297 pregleda 1 komentar(a)
sindi kraford, Foto: Facebook.com/CindyCrawford
sindi kraford, Foto: Facebook.com/CindyCrawford
Ažurirano: 28.02.2016. 16:46h

Prije nedjelju dana supermodel Sindi Kraford napunila je pedeset godina, a u njenu čast msn.com, osvrnuo se na deset najpoznatijih manekenki iz '80-ih godina prošlog vijeka, upoređujući njihov život u godinama najveće popularnosti i sada.

Sindi je započela svoju karijeru sa 17 godina kada je osvojila drugo mjesto na izboru Elite Model Management's Look, a iako je tada kao nagradu dobila i stipendiju za prestižni univerzitet Nortwestern, ona je odlučila da obrazovanje ostavi po strani i posveti se manekenstvu.

Nakon toga krasila je veliki broj naslovnica i nosila modele najpoznatijih dizajnera, a tokom šest godina bila je i voditeljka MTV emisije “House of Style”.

Stvari u njenom životu i karijeri počele su da se mijenjaju ubrzo nakon što se udala za Ričarda Gira.

“Manekenke danas više ne dobijaju naslovnice kao nekada, niti ugovore sa velikim kozmetičkim kompanijama, a upravo je u tome novac. Te poslove sve više dobijaju glumice, pjevačice i rijaliti lica”, kazala je ona krajem '90-ih.

Kraford se zvanično penzionisala 2000. godine, međutim, nije u potpunosti iščezla iz svijeta mode.

Od tada se povremeno pojavljuje na naslovnicama, reklamira različite proizvode, ali se fokusirala na sopstveni biznis koji uključuje i posebnu liniju kozmetike, kao i namještaja.

“Svake godine kažem svojoj djeci da idem u penziju. To je neisrpan vic u našoj porodici. Svake godine se vraćam, jer dobijem neku priliku koja je za mene izazov”, kazala je majka dvoje djece ove godine.

Paulina Poriškova, rođena u Češkoj imala je samo 18 godina kada je zakoračila u svijet mode pozirajući na naslovnici Sport Illustrated swimsuit izdanja 1984. Iste godine upoznala je i muškarca za kojeg će se kasnije udati, Rika, kada je angažovana za snimanje spota bila član žirija u rijalitiju “America's Next Top Model”.

Napisala je i knjigu za tinejdžerke o djevojčici koja ljetnji raspust provodi na pistama u Parizu.

Linda Evanđelista, koja će osim po ljepoti biti upamćena i po čuvenoj izjavi za Vogue magazin, prema kojoj se ona i njene koleginice “ne ustaju iz kreveta za honorar manji od deset hiljada dolara”, karijeru je počela u rodnoj Kanadi.

Otkrio ju je agent na takmičenju Miss Teen Niagara na kojem nije pobijedila, ali je za samo par godina krasila veliki broj naslovnica, a do 1985. bila je angažovana za reklame velikog broja jačih kompanija, dok ju je dizajner Chanela Karl Lagerfild proglasio za svoju muzu.

Penzionisala se 1998. godine i odlučila da živi mirnim životom u kući na obali Francuske, ali to nije potrajalo. Vratila se 2001. godine i aktivna je i danas.

Bila je u braku sa izvršnim direktorom Elite agencije, zabavljala se sa glumcem Kajlom Meklahlanom, vlasnikom lanca Hard Rock Cafea Piterom Mortonom, ali je pravi skandal izazvala kada je 2006. godine dobila sina Agustina i otkrila da je njegov otac francuski milijarder Fransoa Anri Pino, sadašnji suprug Salme Hajek.

Eli Mekfirson nadimak Tijelo (Body) dobila je 1989. od Tajm magazina, ali ova Australijanka nije oduvijek željela da bude manekenka. Naime, planirala je da završi pravo, a modelingom je počela da se bavi 1980. kako bi od honorara kupila knjige za studije.

Nakon reklame za “tab cola” piće angažmani su samo pristizali, a do kraja karijere pet puta je krasila naslovnicu Sport Illustrated Swimsuit magazina.

Manekenka koja je prije dvije decenije pravno zaštitila svoj nadimak, ima svoju liniju donjeg veša, a redovno učestvuje u televizijskim modnim projektima.

Tijelo koja sada ima 51 godinu, ima dva sina, a 2013. se udala za milijardera Džefa Sofera.

Keti Ajlend bila je na naslovnicama velikog broja magazina, među kojima su “Seventeen”, “Teen”, “Vogue”, “Glamour” i “Cosmopolitan”, a 13 godina zaredom je pozirala za Sport Illustrated Swimsuit.

Majka troje djece, napravila je pametan potez i osnovala svoju firmu početkom devedesetih, koja danas prodaje sve od odjeće, preko obuće i nakita do lampi, a organizuje i vjenčanja širom svijeta.

Ta kompanija donosi joj na godišnjem nivou dvije milijarde dolara.

Jedan od najvećih brendova današnjice Victoria's Secret, uzdigao se od male kompanije uz pomoć manekenke iz Teksasa Džil Gudrejs, koja je promovisala donji veš tokom '80-ih i '90-ih godina prošlog vijeka.

Za džez muzičara Harija Konika udala se 1994. a iz svijeta mode se povukla kako bi se posvetila suprugu i ćerkama.

Prvi veliki angažman Stefani Sejmor bio je poziranje za “Cosmopolitan”, kada je imala 14 godina. Veoma brzo se probila do vrha, a osim što je radila za Victoria's Secret pozirala je za Vogue i Sports Illustrated swimsuit.

Ostaće upamćena kao djevojka iz spota za pjesmu “Guns N' Roses” benda “November Rain”, koji je snimila zahvaljujući tadašnjem momku Aksel Rouzu sa kojim je dobila dijete.

Udala se za Pitera Branta sa kojim je dobila još troje djece, a ni danas se nije povukla iz svijeta mode.

Naomi Kempbel, rođena u Londonu proslavila se sa samo sedam godina kada se pojavila u spotu “This Is Love” Boba Marlija, nakon čega je niko nije mogao zaustaviti u usponu. Agent ju je primijetio dok je bila u kupovini, pa je prije 16. rođendana krasila naslovnicu britanskog izdanja časopisa “Elle”.

Do danas je više od 500 puta pozirala za naslovnice brojnih magazina, a njena karijera je još uvijek jaka. Zabavljala se sa Majkom Tajsonom, Robertom de Nirom, Adamom Klejtonom, a oprobala se i u glumi. Iako je poznata po svom problemu sa kontrolom bijesa, zbog humanitarnog angažmana Nelson Mandela nazvao ju je svojom počasnom unukom.

Karla Bruni izabrana je za zaštitno lice “Guess” farmerki krajem '80-ih, a od tada je nosila modele sa potpisom Živanšija, Džona Galijana, Kristijana Diora i Versaćea. Zabavljala se sa Erikom Kleptonom i Mikom Džegerom, a od 1997. godine bavi se i pjevanjem.

Od manekenke došla je do titule prve dame Francuske, nakon što se udala za Nikolu Sarkozija sa kojim je dobila i ćerku.

Posao kojim je trebalo da prekrati vrijeme i zaradi novac tokom raspusta za Kerol Alt prerastao je u karijeru. Naslovnicu “Sport Illustrated Swimsuit” magazina krasila je 1982. a od tada ih je bilo na stotine, pa je uskoro dobila nadimak Lice.

Poput nekoliko njenih koleginica i ona se okušala u glumi, ali u 55. godini ipak je poznata po nevjerovatno dobrom izgledu koji je uspjela da zadrži, a prema njenim riječima za to je zaslužna dijeta, a ne botoks.

Bonus video: