Prirodni prelivi za farbanu kosu

Pigmenti biljaka osvježiće vašu boju ili je potamniti ili posvijetlili za nekoliko nijansi
445 pregleda 0 komentar(a)
kosa, maska za kosu, Foto: Shutterstock
kosa, maska za kosu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2016. 10:30h

Da biste održali boju kose, možete se bez ograničenja služiti biljnim prelivima koje možete da napravite kod kuće u svojoj kuhinji.

Pigmenti biljaka osvježiće vašu boju ili je potamniti ili posvijetlili za nekoliko nijansi.

Što duže preparat držite na kosi i češće ponavljate postupak, rezultat će biti bolji i vidljiviji. Za najbolje rezultate preparate koristite prilikom svakog pranja, a kad postignete željenu nijansu, održavajte je upotrebom „čajnog“ preliva jednom sedmično.

Preliv za crvenu kosu

2 šoljice vode, ½ šoljice cvijeta nevena, crvene djeteline, hibiskusa ili latica crvene ruže

Odabranu biljku prelijte vrelom vodom i ostavite je potopljenu najmanje 30 minuta pa procijedite. Nakon pranja, masirajući kosu, prelijte je i ne ispirajte.

Biljni preliv za crnu kosu

8 šoljica vode, šoljica crnih oraha, neoljuštenih, ½ šoljice žalfije, četvrtina šoljice ruzmarina, pola šoljice crnog čaja, četvrtina šoljice jabukovog sirćeta, kašičica klinčića

Zakuvajte vodu pa maknite s vatre dodajući biljne sastojke i sirće. Pokrijte i ostavite 4 - 6 sati, a zatim procijedite. Prije svake upotrebe preparat promućkajte, a zatim dobro umasirajte u opranu kosu. Ne ispirajte, samo posušite tamnim peškirom jer na svjetlijem mogu ostati mrlje. Preliv za posvjetljivanje plave kose

3 ½ šoljice vode, trećina šoljice cvjetova kamilice, svježe iscijeđen sok limuna

Skuvajte čaj od kamilice, a kad se ohladi, dodajte mu sok limuna. Nakon pranja kosu ispirajte ovim preparatom. Najbolje djeluje ako se nanese neposredno prije izlaganja suncu, ali ako imate vrlo svijetlu kosu, pripazite da je ovaj preliv ne potamni.

Preliv za smeđu kosu

Osim boje, ovaj preliv će regulisati lučenje sebuma, spriječiti pretjerano opadanje kose, zaštititi ih od UV zračenja, ublažiti perut i gljivične infekcije. Čak i ako vam je kosa oštećena bojama i tretmanima, brže će se oporaviti ¼ šoljice koprive, ¼ šoljice ruzmarina, ¼ šoljice žalfije, 2 ½ šoljice vode

Kuvajte biljke na laganoj vatri do 30 minuta pa procijedite. Prije pranja kose umasirajte ovaj rastvor i ostavite na kosi da djeluje oko sat vremena.

Preliv za zlatnosmeđu kosu

8 šoljica vode, 4 kesice crnog čaja, 4 kesice rooibos čaja

Kesice čaja prelijte vrelom vodom i ostavite da se namaču 30 minuta. Ako rastvor čuvate u frižideru, potrebno ga je prije upotrebe blago zagrijati. Umasirajte nakon pranja u mokru kosu i ne ispirajte.

Bonus video: