Ovakvi ljudi blistaju, privlačni su, ali ne prezaju kako da dođu do svojih ciljeva

Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate, dok oni idu putem kojim su naumili, željni su vlasti i to im ide nekako savršeno glatko u poređenju s drugima koji teže istom cilju
128 pregleda 1 komentar(a)
Džejms Bond, Foto: Screenrant.com
Džejms Bond, Foto: Screenrant.com
Ažurirano: 10.01.2016. 15:26h

Zvuči zlokobno, a pomalo i jeste. Mračna trijada je spoj tri različite osobine - makijavelizma (ne biraju sredstvo za dolazak do cilja), narcizma i psihopatije - u jednom čovjeku što ga čini odličnim materijalom za postizanje materijalnog uspjeha u životu.

Takav čovjek druge vidi isključivo kao sredstvo za postizanje cilja, sam sebi je uvijek najvažniji, nimalo ne saosjeća s drugima i veliki je manipulator. Ali, na prvi pogled to neće biti previše očigledno. Ovakav čovjek često je vrlo ljubazan, šarmantan, pristojan, vrlo privlačan pa čak i harizmatičan.

Australijski psiholog Peter Jonason vidi filmskog junaka Jamesa Bonda kao savršen primjer ove vrste. On sav blista, privlačan je, ali ne preza kako da dođe do svojih ciljeva.

Ljudima s mračnom trijadom nije važno što drugi pate, dok oni idu putem kojim su naumili, željni su vlasti i to im ide nekako savršeno glatko u poređenju s drugima koji teže istom cilju. Često imaju preuveličanu sliku o sebi, željni su konstantnog divljenja i odlični su glumci.

Takve ljude zanimaju isključivo visoke pozicije u društvu, a dolazak do zadanog cilja ispunjava ih izuzetnim zadovoljstvom od kojeg psotaju zavisni.

Naime, dolazak do cilja im izaziva dopaminsku reakciju u mozgu kakvu znaju da osjećaju i serijske ubice dok ubijaju.

Oni su u stanju do cilja da dolaze totalno nemoralno ili agresivno samo da to što prije ostvare uz što manje truda i utrošene energije.

Muškarci su skloniji mračnoj trijadi nego žene. Naučnici kažu da na deset takvih muškaraca dolazi jedna žena.

Bonus video: