Kako je biti supruga političara u Crnoj Gori

„Mislim da je rad sa ciframa mnogo ljepši i čistiji, nego rad sa ljudima”, kaže supruga Andrije Popovića, koja se bavi računovodstvom
2075 pregleda 26 komentar(a)
Lidija Lekić, Miodrag Lekić, Foto: Privatna arhiva
Lidija Lekić, Miodrag Lekić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.01.2016. 15:16h

Pravilo kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna i jaka žena. Kada govorimo o političarima, ovo pravilo možda je još primjenjivije. Supruga političara mora više nego bilo koja druga da bude čuvar porodičnog mira, jer u životima ljudi koji se bave ovom vrstom javnog posla mnogo češće duvaju oluje.

U razgovorima sa suprugama crnogorskih političara dobili smo, prije svega, potvrde ovog pravila. Takođe, uvidjeli smo da su dame crnogorske politike žene koje podržavaju svoje supruge toliko da sve njihove uspone i padove doživljavaju kao svoje.

Neke od njih su srećne što su njihovi supruzi političari, neke malo manje vole to zanimanje, ali podrška je, kako kažu, uvijek tu.

Bilo je teško doći do sagovornica, jer neke nisu željele da o ovome govore za novine, a često smo bili odbijeni odmah na startu od njihovih muževa. Opozicionari (ili njihove ljepše polovine) uglavnom nisu željeli da se eksponiraju na ovaj način, a desilo se i ono zbog čega obično zamjeraju predstavnicima vlasti - obećanja od kojih nije bilo ništa.

Uprkos svemu, Vijesti su došle do nekoliko zanimljivih dama.

Prvi razgovor obavili smo sa Lidijom Lekić, suprugom predsjednika Demosa Miodraga Lekića, koja je Vijestima ljubazno ispričala svoju priču, osvrnuvši se i na vrijeme kada je njen suprug bio diplomata i kada su često bili van zemlje.

"Naša politička priča pomalo je drugačija i mi nismo tipičan politički par. Odavno smo počeli tu našu diplomatsku priču koja se prožima sa porodicom, a druga faza je bavljenje politikom u Crnoj Gori. Ti počeci bili su sasvim drugačiji nego ovo što je politika danas, događali su se osamdesetih godina prošlog vijeka i zaista je tada kontekst politike bio sasvim drugačiji", kazala je na početku razgovora za Vijesti Lidija Lekić.

Završila je književnost, ali, tokom karijere svog supruga, pristala je da se odrekne svoje profesije kako bi ga pratila u diplomatskim misijama.

"To vrijeme koje je suprug proveo baveći se diplomatijom, bilo je drugačije od ovoga sada. Moj status je specifičan. Nekada sam morala da prekinem svoj radni odnos, kako bih ga pratila u diplomatskim misijama. Ta uloga iziskivala je jednu dozu ozbiljnosti i odgovornosti i zakonom je bilo propisano da žene diplomata nisu mogle da rade. Ja sam se malo bunila protiv takvih propisa, ali je moralo da bude tako. Žene diplomata u to vrijeme su mnogo dobijale u smislu iskustva, putovanja, ali su sa druge strane i gubile svoju profesionalnu orijentaciju, koju je kasnije veoma teško povratiti", kaže gospođa Lekić.

Nevenka Popović, supruga Andrije Popovića, šefa Liberalne partije, na pitanje da li politika dosta utiče na život njene porodice, odgovorila je potvrdno.

"Politika je neizbježna u svim sferama života u Crnoj Gori, a veoma dotiče porodicu. U društvu kao što je naše, različita mišljenja su teško prihvatljiva. Politika je imala veoma važnu ulogu u mom životu, to čak seže od početka rada Liberalnog saveza, od devedesetih godina prošlog vijeka. Uglavnom svuda u svijetu je politika kao svaki drugi posao, ali ne i kod nas, gdje previše zadire u intimne sfere života", iskrena je Nevenka Popović.

Ona je zaposlena kao knjigovođa u jednoj privatnoj agenciji.

"Lično mislim da je rad sa ciframa mnogo ljepši i čistiji, nego rad sa ljudima", kaže kratko supruga Andrije Popovića.

Njeno mišljenje dijeli i Marija Gegaj, ljepša polovina Nikole Gegaja, funkcionera i poslanika Demokratske partije socijalista.

"Politika mnogo utiče na naše živote. Svog supruga upoznala sam još dok se nije njome bavio i tada je sve bilo drugačije. Zatim je on postao političar i ja sam odjednom postala dio svega toga. Kada je kod kuće, veoma često ga zovu, traže pomoć od njega. Pitam ga: 'Ima li neki drugi političar u Crnoj Gori osim tebe?'. A on kaže da ima, ali su opozicija. On kao predstavnik vlasti mora i treba da pomaže ljudima", kaže gospođa Gegaj.

Ona trenutno nije u radnom odnosu, ali vodi računa o svojoj ćerkici, koja ide u školu.

"Ne radim, sa ćerkom sam kod kuće i kada je suprug na poslu dan provodim u završavanju kućnih poslova. Znate i sami da dijete i održavanje kuće iziskuju dovoljno truda i posla", dodaje ona.

Supruga Miodraga Lekića kaže da se nikada nije protivila želji supruga da bude dio političkog svijeta.

“Ne, nikada se nisam protivila, bila sam i ostala, slijedeći tradiciju svoje familije, nosilac naše porodične situacije, usklađivala sam uvijek to sa svojim afinitetima. Sada sam ovdje, u Crnoj Gori. Mislim da supruge političara treba da budu odgovorne, da prate situaciju u zemlji u kojoj žive i da se usklade sa društvom u kojem egzistiraju. Naše društvo je u nekim aspektima uznapredovalo, a u drugim, nažalost prilično, ne stagniralo, nego nazadovalo”, kaže Lidija Lekić.

Marija Gegaj ističe da ona i ćerka nikada nisu osjetile odgovornost posla supruga Nikole.

“Nikada nismo osjetile da je odsutan. Uvijek je tu za nas, Kada krene na put, i mi idemo s njim. Zahvaljujući njegovom poslu, mnogo smo putovali, stigli čak i do Amerike. U tom smislu je sve u redu”, ističe Marija Gegaj.

Lekić: Dosta smo naučili, putovali; Popović: Previše je odricanja

Život uz politiku, priznaje Lidija Lekić, donio je mnogo dobrih stvari.

"Dosta se naučilo, proširili su se vidici, obogatila sam se u duhovnom smislu. Djeca su mijenjala sredine, naučila su jezike, a ja sam kao majka morala da vodim računa da se sačuva taj nukleus porodice. Vrlo rano sam počela da radim, ali sam kasnije prestala. Dok smo bili u Italiji uspjela sam da te konce uskladim, imala sam jedan poslovni angažman i bavila sam se prevođenjem, tako da sam uspjela da te niti protkam u naš porodični život", otkriva Lidija Lekić.

Nevenka Popović istakla je da joj život sa političarem odnosi dosta toga.

"Da, u suštini, odnosi mi dosta, bez obzira na to što se trudim da se izolujem od aktuelnih političkih dešavanja. Donosi mi, sa druge strane, vrlo malo. Previše je odricanja, pa se čovjek mora zapitati vrijedi li politika svega toga", kaže gospođa Popović i dodaje:

“Nažalost, u Crnoj Gori kakva je sada, mislim da politika ima negativne efekte na porodicu i često zavidim ljudima koji nisu u tome” .

Neuspjesi treba da ojačaju, da daju novu snagu, primjer djeci

Usponi i padovi dio su života većine političara. U Crnoj Gori to je još izraženije. Supruge političara različito gledaju na njih.

“Kako smo dugo zajedno , tri decenije, sve njegove političke uspone i padove preživljavam intimno kao da su moji”, bila je kratka na ovu temu Nevenka Popović.

Marija Gegaj takođe tako gleda na stvari.

“Teško preživljavamo sve neuspjehe, naročito kćerka. To je teško za nas, ali prođe, pa opet sve bude u redu”, ispričala je Gegaj.

Za gospođu Lekić padovi su sastavni dio života, naročito političkog.

“Ovaj porodični film živimo toliko godina i on ne trpi iznenađenja, gradi se vrlo strpljivo i dugo. Svi neuspjesi treba da ojačaju, da daju novu snagu, primjer djeci. U životu moramo biti spremni za uspjeh, polovičan uspjeh, ali i neuspjeh. Kad smo zajedno, sve je lakše”, priznaje Lidija Lekić.

Bonus video: