Konstruktivna vika ili agresivno ćutanje

Razmislite na trenutak i odgovorite iskreno (sami sebi): kako i zbog čega vi započinjete svađu? I kad svađa prestane, kako se osjećate: da li vam je drago što ste napokon iskreno razgovarali, ili vam je žao što partneru niste usput bacili lonac u glavu? Ovo prvo nije znak krize u braku; ovo drugo bi već moglo biti
313 pregleda 0 komentar(a)
par, veza, svađa, Foto: Shutterstock
par, veza, svađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2015. 16:07h

U braku, poneka razmirica nije loša. Naprotiv, ponekad je to prilika da malo "provjetrite" svoj brak. Izbacite iz sebe ljutnju, jasno (pa i glasno, ako ne ide drugačije) s vremena na vrijeme partneru dajte do znanja što vam u njegovom ponašanju smeta.

Ali sada govorimo o nečem drugom: o svađama kojima nije cilj rješavanje problema, nego služe samo da povrijedite partnera i da mu vratite milo za drago, da se osvetite za neku raniju uvredu. Svi oni koji kažu kako se nikad nisu posvađali, ili lažu ili jednostavno ne žele da kažu svoje mišljenje.

Razmislite na trenutak i odgovorite iskreno (sami sebi): kako i zbog čega vi započinjete svađu? I kad svađa prestane, kako se osjećate: da li vam je drago što ste napokon iskreno razgovarali, ili vam je žao što partneru niste usput bacili lonac u glavu? Ovo prvo nije znak krize u braku; ovo drugo bi već moglo biti.

Ćutnja - kad ima slike, a nema tona

Ovo je nekako obrnuto od čestih svađa, a s druge strane opet jednako simptomatično za brak u krizi. Ako jedan od partnera odustane od verbalne borbe i pokušaja da spasi brak, vjerovatno će se povući u sebe jer ionako smatra da toj vezi nema spasa.

Takva tišina je zarazna i nezaustavljivo se širi među vama: s vremenom partneri prestaju da pričaju o problemima, pa nakon toga o standardnim temama i obavezama, dok na kraju ne shvate da zapravo žive dva paralelna i nezavisna života. Između svađa i ovakve tišine ipak bi trebalo odabrati galamu: ljutnja je barem znak da je partnerima još uvijek koliko - toliko stalo do spašavanja veze!

Kad se veza pretvori u veliku laž

Ovdje (još uvijek) ne govorimo o nevjeri i lažima kojima partneri nastoje da prikriju prevaru u braku. Ne, sada govorimo o lažima kojima izbjegavamo neugodne teme - a takvih je s vremenom sve više.

On želi subotu naveče da provede s prijateljima, a ona osjeća da će iskočiti iz kože ako ne kupi nove cipele; ali to ne žele da priznaju, nego smišljaju maštovite laži da zametu tragove za sobom.

Ovakve laži s vremenom postaju sve veće, kao gruda snijega koja se kotrlja niz brijeg, sve dok ne otkrijete da više zapravo i ne poznajete partnera. A kad se laži napokon razotkriju, nestaće povjerenje bez kojeg je onda nemoguće sagraditi čvrstu vezu.

Fizičko udaljavanje

Jedan od najsnažnijih znakova krize u braku je fizičko udaljavanje. Ako vaš partner izmišlja najnevjerojatnije razloge da bi li nekako izašao iz kuće i proveo vrijeme s nekim drugim (još uvijek ne pričamo o varanju), vjerovatno bi trebalo da razmislite o tome kako se razvija vaš brak.

Naravno da postoje ljudi kojima treba nešto više "vazduha" i koji traže više prostora samo za sebe, ali pitanje je da li isto osjećaju oba partnera? Ako se po ovom pitanju slažete, nema problema; ali ako se vaše potrebe jako razlikuju, velika je vjerovatnoća da će ta nekompatibilnost s vremenom postati generator novih sukoba i sve vas više udaljavati jedno od drugog.

Vaš brak je u krizi...

  • Kada se svađate, shvatite da ne možete da se sjetite šta je vaš partner/ica rekao/la. Jedan od najvećih problema u vezama je kad jedno drugo ne slušaju i ne uvažavaju drugo mišljenje.
  • Ako ste počeli da se gurkate tokom svađa
  • Ako u vašoj glavi postoji lista koliko ste puta vi bili u pravu na kraju neke svađe
  • Ako ne možete biti u istoj sobi jer vas nervira čak i njegova/njena pojava, imate veliki problem
  • Ako su vam i prijatelji primijetili da u vašoj vezi ili braku nešto nije u redu jer se neprestano svađate, onda je to tako
  • Čak i kada riješite problem oko kog ste se svađali, i dalje osjećate napetost jer jedna strana nije zadovoljna rješenjem tog problema
  • Umjesto da pokušate da riješite aktuelni problem, vi se sjetite svih starih prepirki i sada mu/joj predbacujete i stvari oko kojih ste se svađali prije nekoliko mjeseci, godina
  • Izgovorite nešto ružno i shvatite da to zaista mislite
  • Ne možete da se sjetite kada ste se zadnju put zajedno zabavili

Bezbroj razloga

Postoji bezbroj razloga zbog kojih možete da počnete sa svađom: loš dan na poslu, glavobolja, neprospavana noć.

Ali, do svađa zapravo dolazi zbog nedostatka informacija. Jedna strana uvijek traži neke odgovore na pitanja ili novonastale situacije. Ako ste ljuti, povrijeđeni ili tužni, tu bi informaciju vaš partner trebalo da zna. Kada budete imali loš dan na poslu, prije nego što dođete kući - upozorite partnera na to.

Ne okrećite leđa

Dr. Golland, psihološkinja iz Los Anđelesa koja pomaže partnerima da nauče konstruktivno da komuniciraju u vezi, upozorava da je neverbalna komunikacija jaka kao i urlanje.

Ako se uhvatite u položaju da pokušavate da odete usred svađe i okrenete leđa partneru, zaustavite se, izvinite se, vratite i čujte šta druga strana ima da vam kaže. S razumijevanjem, naravno.

Potrudite se da razumijete i ako vam nije jasno, zaustavite partnera i pitajte da vam objasni još jednom.

Bonus video: