Studija pokazala da su banane pred uništenjem

Bolest je do nedavno bila prisutna, isključivo u istočnoj i jugoistočnoj Aziji
62 pregleda 0 komentar(a)
banane, Foto: Shutterstock
banane, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2015. 16:21h

Banane bi uskoro mogle postati prošlost, pokazala je studija objavljena u američkom naučnom časopisu „PLOS Pathogens“.

Studija predviđa da će do uništenja ove biljne vrste doći zbog Panamske bolesti koju uzrokuje gljivica „Tropska trka 4“.

Loša vijest za industriju banana, koja je teška 11 milijardi dolara, je da nije poznat način na koji se ova bolest može iskorijeniti ili makar suzbiti.

Nova vrsta bolesti se širi planetom još od šezdesetih godina prošlog vijeka, ali je do nedavno bila prisutna, skoro isključivo, u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, prenosi Yahoo.

Međutim, istraživanja pokazuju da je poslednjih godina bolest počela da se širi i preko okeana. Sada je samo pitanje vremena kada će stići u Latinsku Ameriku gdje se uzgajaju najveće količine banana.

„Znamo da je porijeklo „Tropske trke 4“ u Indoneziji, odakle se najvjerovatnije proširila prvo na Tajvan, zatim u Kinu, a nakon toga po cijeloj jugoistočnoj Aziji“, rekao je Gert Kema, ekspert za banane sa Vageningen univerziteta i istraživačkog centra u Holandiji i jedan od autora studije.

Smrtonosna gljivica se do sada raširilia u Pakistanu, Libanu, Jordanu, Omanu i Mozambiku, kao i na sjeveroistoku Australije tvrdi Kema.

Ipak, nije potrebno da već sada pravite zalihe banana. Trebaće dosta vremena da šteta postane osjetna. Od otkrivanja ove bolesti 1960.godine, u Tajvanu su tek nakon 55 godina desetkovani prinosi banana. Tajvan danas izvozi samo dva odsto od ukupnog ranijeg izvoza banana.

Bonus video: