Savjeti frizera: Kako stilizovati kovrdžavu kosu

Pored njegovanja kovrdžave kose i upotrebe šampona, kondicionera i maski za kovrdžavu kosu, bitna stvar je i odabir kreme koja služi da se kovrdže lijepo formiraju
181 pregleda 2 komentar(a)
kosa, njega, Foto: Shutterstock
kosa, njega, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2015. 15:57h

Kovrdžave kose iako ih jedan naziv objedinjuje su u stvari veoma raznolike i imaju veoma različite teksture, jačine, kovrdžavosti i kvalitet. Jedina zajednička osobina im je da su sve suve - neke manje, a neke više. Zbog ove činjenice ne postoji savjet za oblikovanje koji je primjenljiv na svaku od ovih kosa.

Kovrdžavoj kosi prije svega odgovara da je svježe ošišana- ako su se krajevi toliko osušili da su se pretvorili u žicastu masu tada je nemoguće da se formiraju lijepe lokne ili kovrdže pa kosa liči na gnijezdo ili ćebe i nikakve kreme joj nijesu od pomoći, a trud uložen u pokušaj da se ovakva kosa napravi lijepom je uvijek uzaludan. Pored njegovanja kovrdžave kose i upotrebe šampona, kondicionera i maski za kovrdžavu kosu, bitna stvar je i odabir kreme koja služi da se kovrdže lijepo formiraju, a kosa izgleda manje suva, što joj ujedno daje i sjaj.

Kremu nažalost morate da odabrete sistemom eliminacije odnosno morate da isprobavate različite dok ne naletite na onu koja odgovara baš vašoj kosi i teško da vam ko unaprijed može reći koja će vam odgovarati. Kovrdžava vlas je suva čak i kada je nefarbana kosa, a kako svaki hemijski tretman dodatno isušuje vlas, treba veoma voditi brigu o načinu na koji se kosa tretira jer dodatno isušivanje direktno utiče na lošiji izgled kose pa je i oblkovanje i sam rad sa ovakvom kosom teži. Danas se dodavanjem njegujućih i rekonstruišućih komponenti u same formule ovaj efekat neutrališe.

Izvor: Super žena

Bonus video: