Nađite hobi!

Prema istraživanjima, bavljenje hobijem vrlo djelotvorno smanjuje stres
122 pregleda 3 komentar(a)
Hobi, umjetnost, slikanje, crtanje
Hobi, umjetnost, slikanje, crtanje
Ažurirano: 30.08.2015. 13:48h

Kada ste se zadnji put toliko zanijeli u nekom poslu da ste zaboravili na vrijeme? Ne tako da ste besmisleno „izgubili“ vrijeme, nego ste zaronili duboko u sebe dok ste se bavili nekom ispunjavajućom aktivnosti koja vas je stimuliSala?

Prema istraživanjima, bavljenje hobijem vrlo djelotvorno smanjuje stres. Osim toga, povećava samopouzdanje, kreativnost, strast i zadovoljstvo. Ako nemate još hobi, pokušajte da nađete aktivnost u kojoj će vam sati proletjeti kao minuti. To može biti pisanje dnevnika, crtanje, sviranje instrumenta, fotografiranje ili...

1. Baštovanstvo

Gajenje cvijeća ili povrća u vrtu ili briga o bonsai drvetu u domu pruža iscjeljujući dodir s prirodom. Kod osoba koje često provode vrijeme vrtlareći, jedno holandsko istraživanje je ustanovilo značajno niži nivo kortizola, hormona stresa.

2. Ples

Bilo da pohađate školu plesa ili sami plešete u dnevnom boravku, plesanje je energičan način da podignete raspoloženje, a ujedno je dobro za kondiciju. Prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka, plesom angažujemo cijelo tijelo, pri tom dopuštajući umu da slobodno „teče“ dok se emocionalno izražavamo na kreativan način.

3. Pjevanje

Naučite napamet riječi omiljene pjesme jer pjevanjem iz sveg glasa nećete samo trenutno poboljšati svoje raspoloženje nego ćete otpustiti brojne emocije i zarobljenu energiju. Kao razloge za maratonsko sJedenje ispred televizora nakon posla najčešće se navode umor, nedostatak vremena, nedovoljna obavIJeštenost i nedostatak dobrih ideja. Jedno od rJešenja za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena je upis na neki od mnogobrojnih hobi kurseva (crtanja i slikanja u raznim tehnikama, kreativne radionice, kursevi fotografije, plesa, cvjećarstva i sl). Pronalaženje vremena zai aktivnosti koje nas čine ispunjenim je ključ za postizanje emocionalne stabilnosti i prevazilaženje stresa.

Bonus video: