Brioni dobijaju novi izgled

"Na projektu se intenzivno radi. S obzirom na to da je visina ulaganja koju želimo veća od milijardu kuna (HRK), to pred nas stavlja obavezu da od početka prema investitorima nastupimo tako da su jasne mogućnosti i ograničenja", rekli su iz Ministarstva
160 pregleda 1 komentar(a)
Brioni, Foto: Shutterstock
Brioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2015. 12:43h

Hrvatsko ostrvo Brioni, na kojem je bila rezidencija Josipa Broza Tita, uskoro bi trebalo da, izmjenom i rekonstrukcijom svih postojećih objekata, dobije moderniji turistički izgled.

Jutarnji list piše da je cilj da se hoteli Neptun, Istra i Karmen pretvore u dva objekta s pet zvjezdica, kapaciteta 335 planiranih kreveta.

List piše i da se planira i gradnja novog hotela Golf i spa reasorta kapaciteta 186 soba, koji će sagraditi jedna od najrenomiranijih hotelskih kuća u svijetu.

Građevinska operativa će se smjestiti na Brione za nekoliko mjeseci i ostrvo bi već naredne sezone trebalo da poprimi drugačiji izgled.

Iz hrvatskog Ministarstva zaštite okoline i prirode saopšteno je da je to početak ambicioznog projekta koji će od Briona stvoriti "čudo na Mediteranu".

"Na projektu se intenzivno radi. S obzirom na to da je visina ulaganja koju želimo veća od milijardu kuna (HRK), to pred nas stavlja obavezu da od početka prema investitorima nastupimo tako da su jasne mogućnosti i ograničenja", rekli su iz Ministarstva.

Na Brione se očekuje investicija od 1,5 milijardi kuna, a obavljene su i dubinske analize.

Ministar zaštite okoline i prirode Hrvatske, Mihael Zmajlović, kazao je da računaju na top turističku klasu, kao i da je zainteresovanih više nego za Kupare.

Iz Ministarstva su naveli da je konzervatorska studija ukazala na više mogućnosti nego što su procijenjivali, jer je preporuka konzervatora da se Brioni vrate u “zlatno doba”, odnosno period između dva svjetska rata.

“Tada je bilo mnogo više objekata koji nakon bombardovanja uglavnom nijesu obnovljeni, jer se Veliki Brion pretvorio u gotovo privatni prostor. To omogućava ulaganja i gradnju u puno većim gabaritima nego što smo mislili", tvrde iz Ministarstva.

Do sada je tako napravljena studija izvodljivosti projekta koja je u skladu s uobičajenim svjetskim normama. Završena je prva faza i predložen je koncesioni model i obuhvat koncesionog područja koji se sastoji od centralne zone ostrva Veliki Brion, zone izdvojenih vila, golf igrališta i uslužne zone u Fažani.

“Studija koju je izradio konsultant detektovala je neke značajne prepreke koje bez ovakve dubinske analize nijesu bile vidljive. A to je, među ostalim, značajni dio neriješenih imovinskopravnih odnosa, problem infrastrukture, kao i potreba izmjene prostornog plana jer ne odražava ni trenutno stanje, a kamoli omogućuje razvoj Briona na održiv način”, naveli su iz Ministarstva zaštite okoline i prirode.

Napravljena je, kako su dodali, konzervatorska studija koja je baza svega, što je najvažnija stvar, koja se dogodila u posljednjih 30 godina.

Bonus video: