ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Poslije rođenja prvog djeteta, roditelji nesrećniji

Rezultati su pokazali da je više od 70 odsto ispitanika pokazalo manje zadovoljstva kvalitetom življenja nego 2 godine prije rođenja deteta i većina nije imala veliku želju za daljim potomstvom
63 pregleda 3 komentar(a)
beba, plač, Foto: Shutterstock
beba, plač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2015. 12:02h

Preovlađuje mišljenje da dolazak potomstva na svijet predstavlja najsrećnije razdoblje života rodtelja, ali novo istraživanje je pokazalo da je čak 70 odsto majki i očeva poslije rođenja svog prvog djeteta postalo - nesrećnije.

Svrha istraživanja bila je uvid u to koliko pojedinci u razvijenim zemljama tvrde ili misle da žele da imaju djecu i koliko ih na kraju imaju, prenose agencije.

Istraživanje su sproveli sociolog Rejčel Margolis s Kanadskog univerziteta u zapadnom Ontariju i Miko Mirskile, direktor njemačkog Instituta za demografska istraživanja Maks Plank.

"Iskustvo roditeljstva utiče na odluku 'novih' roditelja o potencijalnom broju djece. Ako su s prvim djetetom imali pozitivno iskustvo ili bolje od očekivanog, odlučiće se i za drugo dijete", objašnjava sociolog Margolis.

Da bi dokazima potkrijepili svoje pretpostavke, naučnici su od 1984. do 2010. prikupljali podatke o 2.301 njemačkih roditelja u sklopu njemačke socioekonomske panel studije.

Svake godine otac i majka morali su da ispune upitnik o nivou sreće na skali od 0 do 10, na kojoj je broj 10 predstavljao maksimalno zadovoljstvo.

Pored toga, roditeljima su bila postavljena pitanja i o tome da li su zaposleni, jesu li zadovoljni poslom i bračnom vezom.

Rezultati su pokazali da je više od 70 odsto ispitanika pokazalo manje zadovoljstva kvalitetom življenja nego 2 godine prije rođenja deteta i većina nije imala veliku želju za daljim potomstvom.

Neki su ispitanici odgovorili da im je rođenje djeteta imalo gori efekat od od razvoda, nezaposlenosti, pa čak i od smrti bračnog partnera.

Margolis i Mirskile su utvrdili da više srećnih roditelja ima u porodicama s više djece, ali među onim koji su potomstvo dobili kao mlađi, kao i da su srećniji roditelji imigranti.

Istraživanje je pokazalo i da je oko 27 odasto roditelja ostalo podjednako zadovoljno životom i poslije rođenja djeteta.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je istraživanje imalo nekih ograničenja i nedostataka, jer nisu navedeni faktori poput nivoa težine prvog iskustva rađanja, nivoa iscrpljenosti oba roditelja tokom prve godine djetetovog života i stres.