Istraživali pećine oko crmničkog sela Trnovo

419 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2015. 11:01h

Druga međunarodna speleo-ronilačka ekspedicija "Trnovo 2015" održana je krajem jula i predstavlja jednu od pripremnih aktivnosti za realizaciju projekta "Zaustavljeno vrijeme – etno selo i pećinski park Trnovo".

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pored ove, podržalo je i prvu ekspediciju koja je boravila u Crnoj Gori u julu prošle godine, u cilju istraživanja trnovačkih pećina Grbočice, Babatuše i Spile, u cjelosti.

Istraživanje ove pećine sa naučnog i drugih aspekata i detaljna obrada ovog područja, kao etnografske cjeline dijela stare Crne Gore, od posebnog je značaja za razvoj potencijalnog turističkog proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Aktivnosti druge ekspedicije bile su nastavak istraživanja pećina Grbočica, Babatuša i Spila, a urađena je i evidencija etno sadržaja i kuća. Takođe, završen je i cjelokupan video i foto materijal za potrebe snimanja dokumentarnog filma o Trnovu, za projekat "Zaustavljeno vrijeme – etno selo i pećinski park Trnovo". Nakon završenog istraživanja druge ekspedicije, te na osnovu prikupljenog materijala, tokom ove godine očekuje se objavljivanje filma i monografije ekspedicije", dodaje se u saopštenju.

Jedan od najvažnijih ciljeva budućeg projekta, kako navode u Ministarstvu, je turistička valorizacija i zaštita jedinstvenog područja, imajući u vidu da je pitanje etno kulture i prirodnih resursa izuzetno osjetljivo.

"Svijest o održivosti kvalitetne crnogorske prirodne i etno baštine treba uskladiti sa trendom rastućih potreba za modernim životom, kroz infrastrukturu, ekološku proizvodnju hrane i drugo. Izuzetno važan segment projekta bio je podsticanje održivog razvoja, uz poseban akcenat na prepoznavanje važnosti eko i etno cjeline, uključujući bioraznolikost, društvo i zajednicu, što je od značaja kako za Trnovo, tako i za cijelo ovo područje koje se prostire između dva nacionalna parka Skadarsko jezero i Lovćen. Valorizacijom ovog područja, dva nacionalna parka činila bi jedinstvenu cjelinu", zaključuje se u saopštenju Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Galerija

Bonus video: