Gdje je Podgorica na svjetskoj mapi piva?

Pivo je najskuplje u Rimu, Cirihu, Abu Dabiju, Tokiju, Helsinkiju, Majamiju, Singapuru, Njujorku, Oslu, Tel Avivu, Hong Kongu, te u Ženevi, gdje pivo u prosjeku košta 4,08 funti, odnosno 5,67 eura
212 pregleda 4 komentar(a)
Pivo, Foto: Shutterstock
Pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2015. 14:29h

Koja je prosječna cijena piva u Podgorici? Na to pitanje, odgovor je pokušao da nađe novinar i autor bloga Napivo.me, Svetozar Trebješanin, u blog postu “Cijene piva: Podgorica na pivskoj mapi svijeta”.

Na stranici Go Euro nedavno se pojavila lista prosječnih cijena piva u gradovima svijeta.

Pivo je najskuplje u Rimu, Cirihu, Abu Dabiju, Tokiju, Helsinkiju, Majamiju, Singapuru, Njujorku, Oslu, Tel Avivu, Hong Kongu, te u Ženevi, gdje pivo u prosjeku košta 4,08 funti, odnosno 5,67 eura.

Na Go Euro top 10 listi našli su se i Krakov, Kijev, Bratislava, Malaga, Delhi, Ho Ši Min Siti, Meksiko Siti, Beograd, Asunsion i Bangkok. U najjeftinijem Krakovu prosječna cijena je 1.07 funti, ili 1.49 eura.

Na listi nije bilo Podgorice, što je motivisalo Trebješanina da pokuša da sam dođe do prosječne cijene piva u glavnom gradu Crne Gore.

Trebješanin navodi da se, nakon upoznavanja sa “formulom” na osnovu koje je sastavljena lista najjeftinijeg pivskog užitka, nameću dva zaključka:

Rang lista vjerovatno i nije previše relevantna, već samo okvirno ukazuje gdje ćete lakše pronaći prodavnice i barove sa pivom koje nije odviše skupo.

Podgorica teško može da se nađe na ovoj listi jer se do brojeva koji se unose u formulu ne dolazi lako.

Evo kriterijuma za utvrđivanje prosječne cijene piva:

  • Izračuna se prosječna cijena piva u supermarketima – tj. saberu se cijene nekoliko boca od 0.33l poznatih svjetskih brendova i glavne domaće marke, pa ce dijeljenjem dođe do prosjeka.
  • Izračuna se prosječna cijena piva u barovima – tako što se izvuče prosjek cijena domaćeg i stranog točenog piva od 0.33l, u nekoliko hotela koji pripadaju poznatim svjetskim lancima.

Prosječna cijena piva u prodavnicama u glavnom gradu Crne Gore dobija se bez problema. Uđete u najbliži “Voli”, saberete cijene Nikšićkog (0.81), Tuborga i Staropramena (0.91) i na primjer Stela Artoa (1.25), podijeljeno sa 4 i dobijemo prosjek 0.97 eura.

Problem nastaje kada se računa prosjek za barove. Kriterijum je, navodi autor, točeno pivo od 0.33l (domaće i strano) u nekoliko hotela koji pripadaju poznatim svjetskim lancima.

Nekoliko valjda pretpostavlja barem tri, a Podgorica ih nema. Izbor se svodi na Ramadu, Best Western i hotele Crna Gora/City/Podgorica, koji pripadaju domaćem vlasniku, ali je jedan (Crna Gora, još u izgradnji) dobio Hilton franšizu.

I naravno, nema točenog osim u City-ju. Zato je potrebno napraviti malo podešavanja, “razvlačlenja”, improvizacije.

Nakon sabiranja prosječnih cijena u tri hotela, Trebješanin je došao do cijene od 2.40 eura.

Tu cijenu, sabrao je sa prosječnom cijenom piva u prodavnicama, podijelio sa dva i došao do iznosa 1.68 eura, odnosno 1.2 funte, što, kako kaže, Podgoricu stavlja na 7. mjesto Go Euro liste.

Autot posta ipak na kraju kaže da ovakva istraživanja, iako donekle precizna, smatra više kao još jedan vid zabave naroda po internetu.

“Ako je ovo podgoričko uspjelo nekoga da zabavi ili ispuni vrijeme neupotrijebljeno na pametniji način, onda je ono postiglo svoj cilj”, kaže on.

Detaljnije pogledajte na blogu Napivo.me.

Bonus video: