Kako da ostanete u dobroj formi i posle ljeta?

139 pregleda 0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.09.2018. 09:44h

Ako ste tokom ljetnjih mjeseci stekli zavidnu tjelesnu formu plivanjem i laganijom hranom, savjet je da i u narednim mjesecima ne prestajete sa fizičkom aktivnošću i odabirom namirnica koje nisu samo "prazne kalorije". Da vam rekreacija ne bi bila opterećenje važno je da je prilagodite obavezama i da vam uz redovno vježbanje preostane slobodnog vremena i za druge sadržaje.

Ovakav plan moguće je da sprovedete u dijelo samo ako uštedite vrijeme odlaska i povratka sa rekreacije. Dakle, vježbajte kod kuće, jer i sa "kućnim vježbama" mogu da se postignu zavidni rezultati. U tu svrhu idealni su rekviziti poput, hula-hopa i vijače, izvođenje vježbi joge i, pet tibetanaca. Kada vremenski uslovi dozvoljavaju možete da se rekreirate trčanjem u blizini doma, pišu Novosti.

Važan uslov da vam redovna fizička aktivnost ne dosadi je da stalno mijenjate način rekreacije i da ga prilagođavate trenutnom raspoloženju i stanju organizma. Kombinovanje različitih tehnika i načina vježbanja omogućava pokretanje svih mišića i prilagođavanje tijela novim pokretima. Od velike koristi biće vam i ako povremeno radite četiri osnovne vježbe za dobru formu - čučnjeve, izdržaj, sklekove i vježbe propadanja za tricepse.

Sa vijačom uvijek možete da vježbate kod kuće uz muziku. Povremeno, kada vrijeme to dozvoljava možete da preskačete vijaču i u prirodi. Ova vrsta rekreacije djelotvorna je koliko i trčanje, jer pri preskakanju se aktiviraju svi mišići.

Možete da radite i popularnu vježbu pet tibetanaca. Popularni "tibetanci" izvodljivi su za sve generacije, ne oduzimaju puno vremena i ne zahtevaju posebne uslove. Ova grupa vježbi spada u manje poznatu jogu, koju su prije dvije i po hiljade godina osmislili monasi na Tibetu, poznati po svojoj vitalnosti i dugom životu. Vjeruje se da ove vježbe ispunjavaju organizam osvježavajućom mladalačkom energijom, što omogućava da se tokom dana osjećate bolje i postignete više.

Vježbe joge garantuju očuvanje vedrog duha, razgibanosti i osjećaj mira. Za početak je neophodno da naučite nekoliko manje komplikovanih vježbi, a s vremenom da se usavršavate u njihovom izvođenju i poznavanju namjene, kao i da planirate trening prema spostvenim potrebama, prenosi B92.

Bonus video: