Crveni pasoš u svjetskom vrhu

U regionu naš pasoš se lošije kotira u odnosu na hrvatski (19),srbijanski (31.mjesto) i makedonski (33), ali bolje od albanskog i bosanskog
299 pregleda 7 komentar(a)
Pasoš, Foto: Arhiva Vijesti
Pasoš, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.06.2015. 14:48h

Crnogorski pasoš se relativno dobro kotira na svetskoj mapi, jer je po moći na 35. mjestu u konkurenciji 199 država. Lista je sačinjena po broju zemalja u koje se može putovati bez vize, ali se ipak treba uzeti sa rezervom što svjedoče i zvanični podaci Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

U samom vrhu liste, koju je objavio sajt, passportindex.org, su Velika Britanija i SAD. Njihovi državljani tu privilegiju imaju u 147 države, a za njima slijede Njemci, Južno Korejanci, Francuzi, Italijani, Šveđani...

Vlasnici crnogorskog pasoša bez viza mogu da uđu u 98 država, kao i Rusi i Gvatemalci.

U regionu naš pasoš se lošije kotira u odnosu na hrvatski (19),srbijanski (31.mjesto) i makedonski (33), ali bolje od albanskog i bosanskog.

Ovim podacima pozabavio se sajt passportindex.org, koji je listu sačinio, kako se navodi, na osnovu javno dostupnih podataka. Oni su ipak potencijalnim putnicima ostavili rezervu da prije pakovanja kofera provjere informacije o viznom režimu.

Da se ipak ne poklapa svjedoče podaci MVPEI, gdje su za „Vijesti“ rekli da od 178 zemalja koje su, nakon obnavljanja nezavisnosti priznale Crnu Goru, njenim državljanima treba viza za 118.

Ako je računica sajta bila da državljani Crne Gore mogu u 98 država bez viza, to bi značilo da na svijetu ima 216 država!?

Podaci MVPEI pokazuju da od zemalja koje su priznale Crnu Goru viza treba za Australiju, SAD, Kanadu, Irsku, Japan, ali i za egzotične Filipine i Fidži.

Pazimo na Interpol i crnu listu UN

"Crna Gora je potpisivanjem Sporazuma o readmisiji sa zemljama EU dobila bezvizni režim sa državama Šengena i nastavila da potpisuje slične sporazume. Samim tim je prihvatila da primjenjuje vizni i bezvizni režim EU. To znači da prilikom odlučivanja o tome da li će nekoj zemlji biti uvedene vize, Crna Gora, u mjeri mogućeg, u skladu sa svojim nacionalnim interesom, nastoji da poštuje takozvanu „crnu“ i „ bijelu“ Šengen listu, osnovna načela spoljne i bezbjednosne politike EU ali i procjenu nadležnih crnogorskih organa o stepenu eventualne prijetnje koju ilegalne migracije mogu predstavljati za bezbjednosni i nacionalni interes Crne Gore.

Takođe, vodimo računa o licima koja se nalaze na potjernicama Interpola, kao i o proskribovanim licima na listama UN. Uredba Crne Gore o viznom režimu je podložna stalnim mogućim izmjenama zavisno od pomenutih kriterijuma, a ta praksa se primjenjuje i u članicama EU,“ objasnili su iz MVPEI.

Bonus video: