Koža voli rutinu: Osnovni koraci njege

Osnovni koraci njege kože su čišćenje, piling, ishrana, osvježenje i, iznad svega, hidratacija
243 pregleda 0 komentar(a)
krema, njega lica, Foto: Shutterstock
krema, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2018. 17:21h

Veoma je važno pronaći odgovarajuće proizvode za svakodnevnu primjenu, koji će nahraniti kožu te joj pružiti potrebnu hidrataciju i svježinu. Osnovni koraci njege kože su čišćenje, piling, ishrana, osvježenje i, iznad svega, hidratacija. Sastojci proizvoda za njegu treba da budu srodni koži t+i prirodnog porijekla, a kako ne bi imali negativan uticaj na kožu, ali i na naše zdravlje (60% svega što nanesemo na kožu završava u našem krvotoku)

Čišćenje

Dobra higijena prvi je korak u svakodnevnoj rutini. Izazov kod proizvoda za čišćenje je optimalan balans, tj. istovremeno čišćenje kože, kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća i blokiranje pora, uz održavanje normalnih prirodnih funkcija kože. Uz to, proizvodi za čišćenje kože treba da omoguće što bolju učinkovitost proizvoda za njegu, koji se nanose naknadno.

Piling

Naša se koža obnavlja svakih 28 dana. Lijepa koža rezultat je balansa između produkcije novih ćelija te istovremene eliminacije mrtvih ćelija. Međutim, ponekad taj ciklus nije pravilno izbalansiran što dovodi do akumulacije starih stanica te koža gubi svoj sjaj i postaje gruba. Redovan piling je zbog toga izuzetno važan korak u njezi kože jer eliminiše višak mrtvih ćelija i daje, novoj, mladoj koži priliku da zablista. Tako se koža priprema i za lakšu apsorpciju aktivnih sastojaka iz proizvoda za njegu. Piling, međutim, ne smije da bude previše agresivan, mora da sačuva hidrolipidni film kože, a da bi se spriječilo njezino isušivanje. Za maksimalnu efikasnost, idealno je piling raditi jednom nedjeljno.

Hidratacija

Hidratacija je, bez sumnje, najvažniji korak u svakodnevno njezi. Dobro hidrirana koža odražava zdravlje, svježinu i mladost. Voda igra vrlo važnu ulogu u fiziologiji kože i izuzetno je važna za pbnovu ćelija. U slučaju nedovoljne hidratacije, kvalitet kože je oštećen, što utiče na njenu smanjenu elastičnost i nedostatak sjaja. Stoga je svakodnevna hidratacija neophodna za lijepu kožu.

Ishrana

Koža prvenstveno ima zaštitnu funkciju. Štiti naše tijelo od spoljašnjih uticaja, UV zračenja, te ima funkciju termoregulacije. S godinama se prirodno gube lipidi iz kože čime se narušava ta zaštitna funkcija. Koža postaje suva, gubi se gipkost te pojačano reaguje na oštre spoljašnje uslove. Zbog toga je veoma važno nadoknaditi lipide, odnosno masti, kroz upotrebu hranjivih proizvoda. U tom smislu najbolji izbor predstavljaju biljna ulja.

Osvježenje

Znojenje reguliše tjelesnu ravnotežu i osigurava optimalnu temperaturu tijela (37.2 ° C) te je uglavnom izazvan porastom temperature, ali i emocijama i stresom. Iako sami znoj nema miris, u kontaktu s bakterijama stvaraju se neugodni mirisi. Znojenje je posebno prisutno na pojedinim djelovima tijela kao što su, dlanovi, noge, čelo, prsa i, posebno pazusi. Područje pazuha zapravo ima specifična fiziološka svojstva - veliki broj znojnih žlijezda i okluzije uzrokuju lučenje znoja, stvarajući veći pH što pridonosi rastu bakterija.

Dva su tipa dezodoransa:

Antiperspiranti (sadrže aluminijske hidrokloride) koji blokiraju znojenje, ali time narušavaju prirodni proces. Dezodoransi koji ne sadrže aluminijum već, pomno odabranim sastojcima prirodnog porijekla, djeluju na bakterije i apsorbiraju vlaguDodatni savjeti za lijepu kožu

Izbjegavajte dugo tuširanje i kupke - to uzrokuje sušenje i svrab kože

Ne nanosite kremu na mokru kožu - krema će skliznuti s kože i neće imati učinak

Vježbajte - vježbanjem koža postiže dodatnu elastičnost

Pijte dovoljne količine vode - voda hidrira kožu i održava vlažnost

Pazite na prehranu - jedite što više voća i povrća​

Bonus video: