Ravni krovovi, spoj kreativnosti i ekonomičnosti

Mogućnosti uređenja ravnih krovova su mnogobrojne, ali jedna od privilegija koju treba iskoristiti je boravak na otvorenom, u okviru sopstvenog doma
490 pregleda 0 komentar(a)
Velux, Foto: Velux
Velux, Foto: Velux
Ažurirano: 18.10.2018. 07:26h

U savremenim urbanim sredinama ravni krovovi su odlika mnogih stambenih i poslovnih objekata. Gotovo svaka zgrada i sve veći broj kuća koristi ovaj vid rješenja, pa ne iznenađuje činjenica zašto se arhitekte i izvođači sve više odlučuju za ovaj tip krova.

Ekonomičnost

Pored dobro osmišljenog i kvalitetnog arhitektonskog rješenja, jedan od ključnih faktora za izgradnju jeste i planiranje budžeta. Svaki segment gradnje zahtjeva i cjenovnu procjenu koja se najčešće kreira po etažama, tako da se krov definiše kao zasebna stavka. Uz pravilno postavljenu i dimenzioniranu hidro i termo izolaciju ovi krovovi su ekonomičniji, odnosno cjenovno povoljniji. Osim toga, dobro projektovan od strane stručnjaka, ravan krov je pouzdan jednako koliko i ostali.

Ušteda prostora

Mnogim objektima ravni krovovi obezbjeđuju i veliku uštedu prostora. Osim što nude mogućnost novih ideja za unutrašnju organizaciju sa većim dosegom prirodne svjetlosti, krovovi imaju i višenamjensku funkciju. Sa dobro osmišljenim uređenjem dobija se dodatni prostor i ugodan kutak za boravak tokom sunčanih dana. Ugradnjom Velux prozora koji imaju funkciju izlaza na krov, omogućava se jednostavan pristup terasi.

Sve više ravni krovovi postaju i terase ugostiteljskih objekata ili tržnih centara, pa čak i parking mjesto za automobile. Mogu se upotrebljavati kao prostor za bazen ili sportsko igralište.

U urbanim sredinama, uslijed nedostatka prostora za odmor i rekreaciju na otvorenom, koriste se “zeleni” krovovi. Kao odlični izolatori, ovakvi krovovi štede energiju i štite podlogu krova od ultraljubičastog zračenja pa osim estetske imaju i ekološku vrijednost.

Više unutrašnje svjetlosti i prozračnosti

Kako bismo osigurali ugodan boravak u prostoriji pod krovom, važno je da ima dovoljno dnevne svjetlosti i svježeg vazduha. Estetski izgledaju veoma atraktivno, a obezbjeđuju prozračnost i osunčanost prostora. U ovoj oblasti, tehnologija je toliko napredovala da se uz pomoć pametnog upravljanja na bazi senzora može kontrolisati otvaranje i zatvaranje prozora, unutrašnjih i spoljašnjih roletni, što omogućava održavanje dobrog kvaliteta vazduha u prostorijama.

Termo i zvučna izolacija

Važan preduslov prilikom gradnje je izbor kvalitetnih prozora za ravne krovove koji obezbijeđuju dobru izolaciju od spoljašnjih vremenskih prilika. Ugradnjom Velux krovnih prozora za ravne krovove dobija se sigurna zaštita od kiše, vjetra dok ojačani spoljašnji sloj stakala štiti i od grada i leda. Ovaj segment je od posebne važnosti za kuće ili vikendice u hladnijim krajevima sa dosta snježnih padavina.

Mogućnosti uređenja ravnih krovova su mnogobrojne, ali jedna od privilegija koju treba iskoristiti je boravak na otvorenom, u okviru sopstvenog doma.

Za više informacija, besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjaka.

(PROMO)

Galerija