Stara Havana - gdje se spajaju svakodnevni život i turizam

Na ulicama se mogu vidjeti djeca u školskim uniformama, ulični prodavci voća i paprika, veš koji visi sa konopca razvučenog između zgrada, psi koji se sunčaju na trotoaru
99 pregleda 1 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2015. 09:28h

Na nekim destinacijama, turističke oblasti gotovo da nemaju kontakta sa ritmom svakodnevnog života, ali oni koji posjete Staru Havanu - Habana Vijeha kako je lokalci zovu - ne mogu a da ne vide kao obični Kubanci žive.

Na ulicama se mogu vidjeti djeca u školskim uniformama, ulični prodavci voća i paprika, veš koji visi sa konopca razvučenog između zgrada, psi koji se sunčaju na trotoaru.

U poštama i bankama su vidljivi redovi, a taksiji-bicikli prevoze putnike kroz uske ulice grada.

U daljini se mogu čuti pjetlovi, ptice, salsa ali i zvuk motora starog automobila.

Gotovo svaka ulica ima znak, ili tablu koji svjedoči o nekom događaju ili osobi od istorijskog ili kulturnog značaja.

O"Rajlijeva ulica nazvana je po Ircu koji je postao vođa u španskim kolonijama i oženio se djevojkom iz ugledne kubanske porodice.

Ploča ima pomalo poetsku aluziju na istorije Irske i Kube - "Dva ostrvska naroda u istom moru borbe i nade".

Mnoge zgrade su u lošem stanju i nije neobično vidjeti nebo kako se kroz kamenu fasadu zgrade bez krova ili gomilu cigala na ulicama.

Međutim ima i zgrada koje su divno restaurisane, naročito oko trgova u istočnom dijelu Stare Havane gdje se nalaze i mnogi muzeji, ali i Ambos Mundos hotel gdje je Ernest Hemingvej odsjedao.

I zapadni dio grada ima svoje atrakcije, naročito u blizini Prada ili Paseo de Martija, bulevara koji dijeli Staru Havanu od Centralne Havane.

Sam Prado je vrijedan šetnje, navodi AP, naročito nedjeljama kada se tamo organizuje ulični bazar umjetnina.

U blizini Prada je Central park sa statuom revolucionara Hosea Martija.

Blok dalje je Nacionalni muzej lijepih umjetnosti sa izvanrednom kolekcijom kubanske umjetnosti ali i međunarodne.

Tu je i Muzej revolucije sa tenkom i čuvenim čamcem "Granma" koji je koristio Fidel Kastro, ali i karikaturama kojima su ismijavani američki predsjednici Ronald Regan i oba Buša.

Za ljubitelje ruma, kafe, piva ili mohita u ponudi su tri istorijska mjesta. Barovi El Floridita i La Boguedita del Medio koje je često obilazio Hemingvej i Sloppy Joe's koji je poslužio kao pozornica za roman Grejama Grina "Naš čovjek u Havani".

Turisti često uživaju i u brojnim kafićima na starim trgovima sa obje strane Habana Vijehe naročito predveče kada vrelina umine a preko trga se čuju zvuci "Guantanamere" koju sviraju tročlani bendovi.

Bonus video: