Šafran, najskuplji i najtraženiji začin na svijetu

Razlog zbog koga je šafran skup jeste delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvjetova
473 pregleda 1 komentar(a)
Šafran, Foto: Saffronusa.com
Šafran, Foto: Saffronusa.com
Ažurirano: 05.06.2015. 06:16h

Šafran je najskuplji i najtraženiji začin na svijetu, poznat još kao i "crveno zlato". Ipak, do Evropljana često dolazi i onaj manje kvalitetan.

Gram najbolje sorte tog začina košta čak 65 dolara, što znači da može koštati i više od plemenitog metala.

Njegova vrijednost odnosno, razlog zbog koga je ovoliko skup jeste delikatna i teška metoda njegovog branja. Naime, za samo 400 grama potrebno je ručno odvajati oko 200.000 vlakana iz 70.000 Crocus Sativa cvjetova.

Kolijevka ove industrije je Iran, gdje tradicija branja šafrana postoji tri hiljade godina. Ta zemlja proizvodi čak 90 odsto od 250 tona začina koliko se proizvede za godinu dana.

Aromatična biljka, jakog ukusa koristi se ne samo u ishrani već i u kozmetici i alternativnoj medicini.

Ipak, posljednjih godina, industrija šafrana u Iranu suočava se sa teškim trenucima. Sankcije koje su uvedene Iranu zbog nuklearnog programa blokirale su pristup bogatim tržištima Evrope, SAD i Kanade.

"Ne možemo da koristimo te bankarske sisteme. Moramo da angažujemo kurire koji su izuzetno skupi i koji trguju direktno s kupcima. Svjesni smo da nas i nekada varaju oko isplate”, kaže Mehrdad Rovhani direktor kompanije “Saffron Rowhani” koja proizvodi 70 odsto iranskog šafrana.

Druge kompanije posluju s kineskim i indijskim partnerima, po sistemu razmjene. Tako da i izvoz šafrana raste a cijena za kilogram je oko 2.000 dolara.

CNN piše da ovo govori dosta o tome da šafran koji stiže do nas često se miješa sa nekvalitetnim, iz neke druge zemlje, a ipak se prodaje po cijeni koliko košta onaj iz Irana.

B92.net

Bonus video: