Bubanje ne garantuje znanje, radije crtajte

Najbolji načini su strategije crtanja dijagrama, ili ispitivanja, a pomaže i pauza i miješanje tema
54 pregleda 0 komentar(a)
učenje, čitanje (Novina)
učenje, čitanje (Novina)
Ažurirano: 24.05.2015. 16:03h

Henry Roediger i Mark McDaniel, koji su zajedno 80 godina proučavali psihologiju učenja i pamćenje, svoja su istraživanja saželi te zajedno s piscem Peterom Brownom objavili knjigu "Neka ostane: Nauka uspješnog učenja"

Većina studenata uči ponavljanjem, tačnije ponovnim čitanjem bilješki i skripti, ali istraživanja su pokazala da je to najgori mogući način. Djelotvornije su strategije poput crtanja dijagrama, kartica ili ispitivanja, a pomaže i pauza te miješanje tematika. Ovi psiholozi su izdvojili osam ključnih taktika za učenje.

1. Ne trošite vrijeme na ponovno čitanje

Kada prvi put čitate, izvlačite zaključke i aktivno promišljate o sadržaju. Ali, idući put, čitate bez razmišljanja jer imate osjećaj da to već znate", ističe Roediger te dodaje kako su istraživanja pokazala kako studenti nisu ništa bolje zapamtili gradivo nakon drugog čitanja.

2. Postavljajte sebi pitanja

Pročitajte sadržaj i onda se ispitujte. Takvo izvlačenje informacija će izgraditi otpornije pamćenje. Čak i ako ne znate odgovor, to vam je dobra smjernica šta treba da ponovite. Osim toga, već samo postavljanje pitanja pomoći će vam dublje razumjeti gradivo.

3. Povezujte novo gradivo s onime što već znate

Dok sebii postavljate pitanja, pokušajte ono što ste pročitali da povežete s nečim što već znate.

"Na primjer, kada sam učio o mijelinskoj ovojnici koja okružuje neurone i pomaže sprovodnji signala, povezao sam to sa crijevom za vodu. Ako je crijevo čitavo voda teče glatko, no ako je probušeno voda će curiti. A upravo to se događa starenjem - mijelinska ovojnica puca, pa signali među neuronima putuju teže".

4. Informaciju nacrtajte

Dijagrami, skice, vremenske trake... sve što aktivira učenje pomaže vam da shvatite materiju. Tako više nećete pamtiti samo skup informacija nego cjelinu.

5. Kartice

Za razliku od drugih metoda, ovu strategiju studenti često koriste, ističe prof. McDaniel. On savjetuje promjenu.

"Kada znaju odgovor, onda karticu izbace iz špila, ali bi trebalo da je ostave Ne samo da će tako bolje zapamtiti nego će ih tačan odgovor motivirati da uče dalje", kaže.

6. Ne bubajte - dugo

Studenti često bubaju, čekaju zadnji čas i tada bezbroj puta ponavljaju iste stvari tokom jedne noći. To je štetno za dugoročno pamćenje, pokazala su istraživanja. Možda ćete OK proći na sutrašnjem kolokvijumu, ali sigurno nećete na ispitu. A već za godinu dana ćete zaboraviti gotovo sve.

Bolje je da date sebi malo vremena i odmorite odmoriti mozak. Jedan dan učite pomalo, pa malo drugi dan. Onda jedan dan učite nešto drugo. Pa tek onda ponovite.

7. I profesori bi trebalo da izmiješaju lekcije

Nastavni plan predviđa da se odrađuje jedna lekcija za drugom, no profesori to mogu da ispremiješaju, npr kratkim testovima u kojima se ispituje gradivo starije od mjesec dana. Druga sjajna metoda je zadavanje zadataka sa "zastarjelim" gradivom.

8. Promijenite mentalni sklop

Istraživanje je pokazalo da studenti imaju jedan od dva stava. Jedan je "talentovan samo za nešto i dobro mi ide no kada dođem do granice onda ništa više ne mogu da uradim" ili "za uspjeh treba odvojiti vrijeme i potruditi se pa ću se razviti". Naravno da ovi drugi studenti bolje prolaze.

VOX

Bonus video: