SAVJETI

Na bolne mišiće hladne obloge

86 pregleda 0 komentar(a)
vježbe, istezanje mišića, Foto: Shutterstock
vježbe, istezanje mišića, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2018. 09:14h

Ako ste u slaboj ili nikakvoj kondiciji onda košenje travnjaka, rad u bašti ili priprema zimnice mogu da uzrokuju ozbiljnu upalu mišića. Do neprijatnog bola dolazi usljed nakupljanja mlečne kiseline, tačnije laktata u mišićima.

- Bol obično nije dugoijg trajanja, a moguće je okupirati ga fizičkom aktivnošću laganog intenziteta, stavljanjem hladnih obloga na bolne mišiće, laganom masažom prijatnih hladnih gelova na biljnoj bazi - kaže dr Tamara Gavrilović, specijalista medicine sporta.

Ukoliko je upala nešto jača, naša sagovornica savjetuje uzimanje tableta na bazi acetilsalicilne kiseline, paracetamola, "diklofena" i drugih analgetika, ali vodeći računa o mogućim rizicima ovih ljekova, kao i ljekovima sa kojima se kombinuju.

Doktorka Gavrilović objašnjava da bol u mišićima, ukoliko je posljedica neke od pomenutih aktivnosti, nije zdravstveni problem i prosto je fiziološka pojava koja se može pojasniti brojnim metaboličkim transformacijama. Ona sama po sebi nema veze sa godinama jer je poznato da su mnoge starije osobe fizički daleko aktivnije od mlađih.

- Trebalo bi samo imati u vidu pridružene bolesti koje su karakteristične za starost, a koje mogu da poremete čitav metabolizam - kaže dr Gavrilović. - U tom slučaju dolazi do slabije eliminacije laktata i njihovo nagomilavanje u tkivima uzrokuje bol, a samim tim veća je mogućnost mekotkivnih povreda, zbog čega bi trebalo potražiti pomoć ljekara, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas