Pasoš Švedske najbolji na svijetu, turski najskuplji i košta preko 230 eura

Na listi nema crnogorskog pasoša, koji košta 40 eura i za njegovo izdavanje je potrebno sedam do 10 dana
380 pregleda 8 komentar(a)
pasoš, granica, Foto: Shutterstock
pasoš, granica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2015. 07:15h

Švedski pasoš je najbolje, a pasoš Avganistana najgore rangiran pasoš na svijetu, objavio je Independent.

U pitanju je istraživanje britanskog servisa za putovanja GoEuro, u kojem su različiti pasoši rangirani na osnovu cijene, broja sati za izdavanje pasoša, te na osnovu podataka o broju zemalja u koje se može putovati sa tim pasošima.

Pasoš Švedske omogućava putovanje u 174 zemlje u svijetu i košta oko 40 eura. Avganistanski pasoš omogućava ulazak u samo 28 zemalja i košta oko 96 eura. Avganistanski pasoš se dobija 183 sata od dana apliciranja, dok Šveđani pasoš dobijaju za svega jedan sat.

Britanski pasoš je četvrti na listi, njegovi vlasnici mogu bez vize posjetiti 174 zemlje u svijetu i košta oko 100 eura. Američki pasoš, poređenja radi, omogućava putovanje u isi broj zemalja, ali košta oko 23 eura više.

Najskuplji, prema istraživanju, je pasoš Turske, koji košta preko 230 eura, dok za izdavanje pasoša Ujedinjenih Arapskih Emirata treba izdvojiti samo oko 13 eura, što taj pasoš čini najjeftinijim na svijetu.

Na listi nema crnogorskog pasoša, koji košta 40 eura i za njegovo izdavanje je potrebno sedam do 10 dana.

Na listi se od zemalja biše Jugoslavije našla Slovenija, čiji državljani bez vize mogu putovati u 160 zemalja. Za slovenački pasoš treba izdvojiti oko 60 eura, a dobija se za 12 sati. Državljani Hrvatske sa pasošem te zemlje mogu bez vize posjetiti 138 zemalja, hrvatski pasoš košta oko 55 eura i za nejgovo izdavanje potrebna su 22 sata.

Bonus video: