Ovo su najbolje besplatne stvari koje možete da radite na putovanju

Prve nedjelje svakog mjeseca, skupi Luvr otvara svoja vrata potpuno besplatno
70 pregleda 1 komentar(a)
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.04.2015. 10:12h

Turistima, koji nisu spremni da previše novca potroše tokom svojih putovanja, može pomoći spisak najboljih besplatnih stvari koje mogu da rade na putovanju, a koje prelaže portal PunKofer.

Autostopiranje na Islandu

Potreban vam je prevoz? Autostopiranje je na Islandu jedan od najuobičajenijih načina kretanja po ostrvu.

Island se nalazi na svim listama najsigurnijih država svijeta i ne morate se plašiti čudnih tipova iz kamiona. Gradski prevoz može da bude izuzetno skup, a ne saobraća tokom cijele godine, Rent a car je luksuz, tako da je doći negdje autostopom na Islandu postalo dio kulture.

Posjeta Mona Lizi nedjeljom

Prve nedjelje svakog mjeseca, skupi Luvr otvara svoja vrata potpuno besplatno.

Bez plaćanja karte od 20 eura moći ćete da uživate u obilasku jedng od najznačajnijih svjetskih muzeja. Jedino što treba da uradite je da dođete dovoljno rano kako biste izbjegli gužvu. Najpoznatija slika svijeta, na kojoj se nalazi mlada dama zagonetnog osmjeha, vas čeka.

Razgledanje muzeja u Velikoj Britaniji

Velika Britanija, nekad imperijalistička sila, zemlja je u kojoj je kultura na vrlo visokoj cijeni.

Svi državni muzeji su besplatni, jer Britanci smatraju da kultura treba da bude dostupna svima. Država je bogata muzejima, naročito u Londonu. Posebno treba istaći čuveni Britanski muzej koji sadrži hiljade istorijskih predmeta, ukjlučujući i kamen iz Rozete. Takođe, bilo bi dobro posjetiti i galeriju Tejt Modern, a nanese li vas put u Edinburg, svakako izdvojite vrijeme za Škotski muzej umjetnosti.

Istraživanje “ruševnih“ kafića Budimpešte

“Ruševni“ kafići (Ruinpubs) su barovi otvoreni u napuštenim zgradama glavnog mađarskog grada. Možda ćete na trenutak pomisliti da je kraljica Dunava doživjela sudbinu američkog Detroita, ali ovdje se, zapravo, nalaze neki od najzanimljivijih barova na svijetu. Uđite u jedan, divite se dizajnu, i provedite veče uživajući u nečem sasvim novom, predlažu sa portala PunKofer.

Jedite u indijskom Zlatnom hramu

Svaki dan ovdje dolazi 40 hiljada ljudi kako bi dobili besplatni čapati (indijski hljeb), kari i pirinač. Nakon što obiđete jezero Amrit Sarovar koje okružuje hram, stanite u red za hranu. To je zaista jedinstveno iskustvo i nemojte ga propustiti.

Organizujte turu razgledanja

Ovo možete u svakom gradu - mnogo toga vidjeti, a ne platiti ništa! Obiđite grad u kojem ste i saznajte iz vodiča šta se sve isplati razgledati bez plaćanja karte. Grad je često najbolje upoznati šetnjom i upoznavanjem njegove istorije.

Propješačite Ćinkve Tere

Italijanski Ćinkve Tere (pet gradova) leži na istočnoj obali zemlje. Prekriven je pješačkim i planinarskim stazama koja vas vode do obale, planina, pitoresknih italijanskih sela, ili predivnih vinograda. A koliko je pet gradića čarobno i bajkovito, uopšte ne treba posebno napominjati.

Kaučsurfujte!

Zašto biste plaćali smještaj negdje na putu, kad već možete kaučsurfovati? Registrujte se na stranici Couchsurfing.com i nađite besplatno mjesto gdje možete odsjesti na svom putovanju.

Usput ćete upoznati i lokalno stanovništvo koje će vas uputiti u sve tajne svog grada. Ali, budite spremni da i vi udomite nekoga u vašem domu, jer to i jeste suština kaučsurfinga!

Bonus video: