ZAJEDNO JEDITE I VJEŽBAJTE

Deset savjeta za zdravu porodicu

Djeca o zdravim životnim navikama uče od svojih roditelja, pa im budite dobar primjer
53 pregleda 1 komentar(a)
porodica, Foto: Shutterstock
porodica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 19:52h

Zdravlje vaše djece u velikoj mjeri zavisdi od vas, jer djeca prirodno razvijaju jednake zdravstvene navike kao njihovi roditelji.

Ako želite da vam djeca odrastu zdrava i sretna, tada ih naučite po svojim primjerom.

Budite dobar uzor

Svojoj djeci možete pokazati primjerom kako sjedilački način života nije dobar. Aktivirajte se, manje vremena provodite ispred televizora i smanjite unos nezdrave brze hrane.

Sjedite i jedite kao porodica

Uprkos užurbanom rasporedu trebali bi da nađete vremena za svakodnevne zajedničke obroke.

Neka vježbanje postane porodična aktivnost

Vaša djeca će radije vježbati ako i vi vježbate, posebno ako vježbanje pretvorite u zabavnu zajedničku.

Ograničite vrijeme za TV i kompjuter

I odrasli i djeca previše vremena provode za računarom i ispred televizora. To može voditi do debljanja i drugih problema vezanih za sjedilački način života.

Naučite djecu da kuvaju

Drugi način, osim zajedničkih obroka, da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom je da ih uključite u pripremu obroka. Neka idu s vama u nabavku namirnica, objasnite im zbog čega birate određene vrste i sl. sve do posluživanja.

Nemojte nagrađivati djecu hranom

Iako je vrlo jednostavno za nešto dobro što su napravili da kupite djeci sladoled ili slatkiš, pronađite drugi način za motivaciju. Odvedite ih u kino, na predstavu, omiljeni sportski teren ili dopustite im da prijatelji prespavaju kod njih.

I brza hrana neka bude zdrava

Brzu hranu ne možemo izbjeći, ali se ipak možemo odlučiti za koliko-toliko zdravije opcije.

Na stolu držite voće umjesto slatkiša

Jagode, trešnje, višnje, jabuke, banane suv grožđice… Postoji mnogo opcija, a sigurno će se i vašem djetetu svidjeti neko voće. Nemojte ga kljukati ružnom hranom i onom koju ne voli, nego pronađite zdrave verzije onoga što voli.

Naučite dijete o porcijama

Budući da su restorani koji nude veće porcije i posjećeniji, dijete bi moglo da stekne utisak da je više bolje. Objesite mu veličine porcije i učite ga pravilnoj upotrebi pribora.

Ako vaše dijete ima problem s težinom nemojte ga ignorisati

Najgore što možete da uradite je da optužujete dijete da je proždrljivo ili slično. Umjesto toga zakažite sastanak s nutricionistom, neka vama, ali i djetetu objasni kako bi trebalo zdravo da se hrani.