Šta obići prilikom posjete Prištini

Pivopije nikako ne treba da propuste priliku da se prisjete ukusa nekada širom Jugoslavije popularnog Pećkog piva, što može da bude i predlog za suvenir i poklon sa putovanja
314 pregleda 5 komentar(a)
Priština, Foto: Shutterstock
Priština, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2015. 08:18h

Kada bi u nekom kvizu bilo postavljeno pitanje koji grad ima najveći svjetski zidni mozaik od pasulja, džez klub sa svjetskim priznanjem za dizajn enterijera i ulicu koja se zove po bivšem američkom predsjedniku Džordžu Bušu, vjerovatno bi malo ko odgovorio da je riječ o Prištini.

Obilježja Kosova, Albanije i Sjedinjenih Država dominiraju u prijestonici Kosova.

"Da ste ovdje bili prije deset-petnaest godina, ovaj grad ne biste prepoznali, mnogo je toga izgrađeno", tako u razgovoru Prištinci opisuju svoj grad, prilično ponosni na njegovu promjenu.

Istina, gradom se pomaljaju mahom nove, moderne i visoke zgrade, a oku neće moći da promaknu brojna gradilišta objekata koji tek treba da nastanu. Ipak, utisak je da u izgradnji nema nekog uređenog plana i da zgrade niču gdje stignu.

Prištinci su posebno ponosni na svoju glavnu ulicu Majke Tereze. Ova pješačka zona, zaista izgleda uređeno i moderno, sa puno blještavih izloga različitih modnih marki i lijepo uređenim kafićima.

Na jednom kraju te ulice dočekaće vas veliki zidni plakat sa likom nekadašneg kosovskog predsjednika Ibarhima Rugove i natpisom kojim mu se Kosovari zahvaljuju na nezavisnoj državi.

Na drugom kraju centralnog prištinskog šetališta su spomenici Rugovi i Skenderbegu, kao istorijska podsjetnica u prilog kosovskoj državnosti.

Šetnjom prištinskim ulicama nameće se utisak da u gradu i nema svijeta starijeg od četrdeset godina. Mladi Prištinci, lijepo dotjerani, vole i noćni provod, pa su ulice, klubovi i kafići puni i u kasnijim noćnim satima. Gužva i danju i noću, na ulicama je mnogo ljudi, ali i automobila.

U užem jezgru grada živi oko 200.000 stanovnika, i još toliko u širem pojasu.

Pivopije nikako ne treba da propuste priliku da se prisjete ukusa nekada širom Jugoslavije popularnog Pećkog piva, što može da bude i predlog za suvenir i poklon sa putovanja.

Bonus video: