Razvoj velnes turizma donio više od dva miliona radnih mjesta

Vodeće zemlje u ovom segmentu su Njemačka, Francuska, Austrija i Švajcarska
0 komentar(a)
masaža, Foto: Shutterstock
masaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2015. 10:59h

Razvoj velnes turizma samo u 2013. godini svijetu je donio više od dva miliona radnih mjesta i prihode od 40 milijardi američkih dolara, dok je u Evropi broj velnes turista porastao te godine 12 odsto.

Vodeće zemlje u ovom segmentu su Njemačka, Francuska, Austrija i Švajcarska, istaknuto je na Međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu, koja se u Krapinskim Toplicama održava od 12. do 14. marta, prenosi Poslovni dnevnik.

Predsjednik Udruženja slovenačkih prirodnih lječilišta, Iztok Altbauer, ocijenio je na ovoj konferenciji koja je okupila više od 250 učesnika, da je Slovenija uspješna u privlačenju velnes turista zbog niza faktora, kao i da bi po svim kriterijima Hrvatska u tom segmentu trebalo da bude jednako uspješna.

Načelnik Krapinskih Toplica, Ernest Svažić, navodeći primjer Slovenije gdje se samo iz evropskih fondova u velnes turizam uložilo 500 miliona evura, rekao je da je krajolik Krapine, pa i cijela Hrvatska, kao i organski proizvedena hrana, pogodan faktor za privlačenje klijenata iz cijelog svijeta, pogotovu za razvoj kombinovanog velnes-medicinskog turizma.

Na konferenciji je između ostalog rečeno da bi svaka zemlja trebalo da bude usredsređena na to da stvori vlastiti prepoznatljivi brend na svjetskoj sceni, a da će uspjeh zavisiti prvenstveno od kvaliteta i cijene usluge, kao i od cjelokupnog iskustva klijenata u vezi s putovanjem, smjestajem, sigurnošću.

Bonus video: