Izlasci sa drugarima jačaju imunitet

96 pregleda 1 komentar(a)
Pivo, žurka, Foto: Shutterstock
Pivo, žurka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2018. 10:14h

Iako supruge i djevojke ne razumiju uvijek vašu potrebu da se viđate sa drugarima, možda ih rezultati najnovije studije, obavljene na Univerzitetu Oksford, malo "smekšaju". Naime, ona je pokazala da izlasci sa drugovima povoljno utiču na zdravlje.

Istraživanje se fokusiralo na prednosti muškog druženja, naročito na jačanje imunog sistema, smanjenje stresa i ansioznosti, kao i oslobađanje endorfina. Smatra se da vas zdrava muška prijateljstva čine brižnijim i velikodušnim, a to su sigurno dvije osobine koje i vaša ljepša polovina voli. Da bi se uvidjela prava korist od druženja, ispitanici su morali da se viđaju u noćnim klubovima, sa četvoricom prijatelja, dvaput sedmično.

Već su neka prethodna istraživanja nagovjestila da druženje sa bliskim ljudima, odnosno boravak u okruženju u kojem je prijatna atmosfera, upola smanjuje šanse za nastanak depresije. A pomenuto oslobađanje endorfina znači da ste dobro raspoloženi kada izađete sa prijateljima, naročito ako to podrazumjeva i poneku čašicu alkoholnog pića, prenose Novosti.

Bonus video: