Stotine vrsta bakterija u njujorškom metrou

Metro u Njujorku dnevno koristi oko pet miliona putnika
1 komentar(a)
Njujork, metro, Foto: Shutterstock
Njujork, metro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2015. 17:32h

Više stotina vrsta bakterijai mikroba, većinom bezopasnih, živi u njujorškom metrou ali se mogu naći i oni koji su povezani s antraksom i kugom, saopštili su naučnici u danas objavljenoj studiji u SAD.

Naučnici sa američkog Univerziteta Kornel objavili su prvu mapu mikroba koji se nalaze u 960 kilometara podzemne željeznice u Njujorku. Metro dnevno koristi oko pet miliona putnika.

"Naš prvi zaključak je da nema potrebe da se izbjegava metro ili da nosite rukavice. Većina od otkrivenih 637 vrsta bakterija, virusa i gljivica ne predstavlja nikakvu opasnost", navodi se u studiji.

Međutim, proučavajući prikupljene sekvence DNK mikro-organizama, naučnici su otkrili da neke sekvence ne pripadaju nijednom poznatom mikrobu ili su povezane s kugom i antraksom.

"Mikrobi koji žive u njujorškom metrou su beozpasni, ali su uključene i neke bakterije koje su otporne na ljekove i koje su povezane s kugom i antraksom", navodi se u studiji.

U njujorškom metrou, 27 odsto pronađenih mikroba je otporno na ljekove, posebno antibiotike, ali je pronađen veoma slab postotak DNK kuge i antraksa.

Naučnici su istakli da pronađeni tragovi nisu živi i da se zbog toga ne treba uopšte plašiti metroa jer su bakterije i mikrobi "uobičajeni" stanovnici podzemnih željeznica.

Bonus video: